Η ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ των Φιλιππίνων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εκτέλεσε 70χρονο Γερμανό που κρατούσε όμηρο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο εικονίζεται ο αποκεφαλισμός του άνδρα αυτού, που φέρεται ότι είναι ο Γιούργκεν Κάντνερ, γερμανός υπήκοος. Το βίντεο εντοπίστηκε από την ομάδα SITE που παρακολουθεί τους ισλαμιστικούς ιστότοπους. Σε αυτό, άνδρας που κρατά ματσέτα σκοτώνει τον ηλικιωμένο όμηρο.

Η Αμπού Σαγιάφ πιστεύεται ότι κρατά πολλούς ομήρους και έχει απελευθερώσει αρκετούς μετά την καταβολή λύτρων. Για τον Κάντνερ ζητούσε 30 εκατομμύρια πέσος (περίπου 560.000 ευρώ) και η διορία για την καταβολή του ποσού αυτού έληξε την Κυριακή.

Στις 7 Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν το Rockail, το ιστιοφόρο του Κάντνερ, να πλέει ακυβέρνητο. Πάνω στο σκάφος βρέθηκε νεκρή, με τραύματα από σφαίρες, η σύντροφος του 70χρονου, η Σαμπίνε Μερτς, η οποία προφανώς αντιστάθηκε στους απαγωγείς.

Το ζευγάρι είχε απαχθεί και το 2008 από σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Αντεν. Τότε, είχαν κρατηθεί όμηροι επί 52 ημέρες και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι. Το 2009, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γιούργκεν Κάντνερ είχε δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να ταξιδεύει στον κόσμο με το ιστιοπλοϊκό του.

Φιλιππίνες: Ανδρες των ενόπλων δυνάμεων στο σκάφος όπου εντοπίστηκε η σορός της άτυχης γυναίκας

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 και έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Εχει αποσπάσει πολλά εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα για την απελευθέρωση αλλοδαπών και χριστιανών ομήρων και οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται περισσότερο για εγκληματική οργάνωση παρά για ιδεολογικό κίνημα.

Πέρσι είχε εκτελέσει δύο Καναδούς, όταν δεν καταβλήθηκαν τα λύτρα που είχε ζητήσει. Το 2014 οι ισλαμιστές είχαν απαγάγει ένα άλλο ζευγάρι Γερμανών, επίσης στις νότιες Φιλιππίνες. Αφησαν ελεύθερους τους ομήρους έξι μήνες αργότερα, αφού έλαβαν, όπως ανακοίνωσαν, λύτρα ύψους 250 εκατομμυρίων πέσος (4,6 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Χεσούς Ντουρέσα, ο σύμβουλος του προέδρου των Φιλιππίνων για την ειρηνευτική διαδικασία, είπε ότι οι αρχές εξάντλησαν όλες τις προσπάθειές τους για να σώσουν τον Κάντνερ, ο οποίος κρατείτο στο νησάκι Τζόλο.

«Πενθούμε και καταδικάζουμε τον βάρβαρο αποκεφαλισμό ενός ακόμη θύματος απαγωγής. Η τρομοκρατία δεν έχει θέση σε μια χώρα σαν τη δική μας και εμείς ως λαός πρέπει να καταπολεμήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό κάθε φορά που σηκώνει κεφάλι. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες αθώων και αβοήθητων ανθρώπων», τόνισε.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η Αμπού Σαγιάφ κρατά 26 ομήρους: 13 Βιετναμέζους, επτά Φιλιππινέζους, έναν Ολλανδό, έναν Ιάπωνα, δύο Ινδονήσιους και δύο Μαλαίσιους.