Οι εισαγγελικές αρχές της Δανίας απάγγειλαν κατηγορίες για βλασφημία, για πρώτη φορά μετά από το 1971, εις βάρος 42χρονου Δανού που έκαψε το Κοράνι και προέβαλε την πράξη του σε βίντεο στο facebook.

Στο σκεπτικό της παραπομπής του άνδρα σε δίκη, οι αρχές υπογράμμισαν: «Οι περιστάσεις που σχετίζονται με το κάψιμο ιερών βιβλίων όπως της Βίβλου ή του Κορανίου ενδεχομένως να συνιστούν παραβίαση του νόμου περί βλασφημίας, μέσα από τη δημόσια χλεύη ή την προσβολή μιας θρησκείας».

«Οι περιστάσεις σε αυτήν την υπόθεση μας οδήγησαν στην απόφαση παραπομπής του άνδρα σε δίκη», υποστήριξε ο δανός εισαγγελέας Γιεν Ρέκεντροφ.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο 42χρονος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, έκαψε το Κοράνι στον κήπο της οικείας του, γνωστοποιώντας έπειτα την πράξη του σε βίντεο στον λογαριασμό του στο facebook, το οποίο έφερε τον τίτλο: «Ναι στην Ελευθερία, Οχι στο Ισλάμ».

Το άρθρο 140 του δανέζικου Ποινικού Κώδικα περί βλασφημίας προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τέσσερις μήνες, αλλά η εισαγγελία προτείνει την επιβολή απλού προστίμου σε αυτήν την υπόθεση.

Μόλις η τέταρτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στην πόλη Ααλμποργκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί.

Πρόκειται για μόλις την τέταρτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια, που οι δανέζικες αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες με βάση το άρθρο 140.

Το 1938 τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν για αντισημιτικά κείμενα, ενώ το 1946 επιβλήθηκαν ποινές σε δύο άτομα για παρωδία του εθίμου της βάπτισης κατά τη διάρκεια πάρτι μασκέ.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν απάγγειλαν κατηγορίες σε 12 υποθέσεις, με την πιο γνωστή εξ αυτών, τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν στην καθημερινή εφημερίδα Jyllands-Posten το 2005 και έπειτα σε 17 δανέζικες εφημερίδες, τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Οι δημοσιεύσεις των σκίτσων προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες, ενώ η Αλ Κάιντα επικήρυξε δημοσιογράφους και σκιτσογράφους των εφημερίδων.