Τη στήριξή τους στον αγώνα κατά της ομοφοβίας αποφάσισαν να εκφράσουν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Δανίας, και μάλιστα εμπράκτως.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο διεθνής αμυντικός της Κοπεγχάγης, Ματίας Γιόργκενσεν, ο ίδιος και οι συμπαίκτες του αποφάσισαν να διαθέσουν ποσό 667.000 κορωνών (περίπου 90.000 ευρώ), το οποίο εισέπραξαν από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, για να χρηματοδοτήσουν καμπάνια κατά της ομοφοβίας, ενώ η εκστρατεία τους θα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε σχολεία.

«Εστιάζουμε στον ρατσισμό, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να έχουμε ένα στάδιο με 25.000 ανθρώπους, που φωνάζουν ομοφοβικά και σεξιστικά συνθήματα, και όλοι να κουνάνε το κεφάλι τους» δήλωσε ο Γιόργκενσεν, του οποίου ο πατέρας είναι Αφρικανός (από τη Γκαμπόν) και η μητέρα του από τη Δανία.

«Είχαμε πολλές επαφές με την LGBT κοινότητα και καταλάβαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Είχαμε τα χρήματα, μετά από μία συμφωνία με την ομοσπονδία, και σκεφτήκαμε: γιατί να μη βάλουμε τα λεφτά μας σε έναν σημαντικό σκοπό;» πρόσθεσε ο διεθνής αμυντικός.

Η κινητοποίηση αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Δανούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία και για φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα. Η εκστρατεία τους εκείνη στέφθηκε από επιτυχία, καθώς ρατσιστικά συμβάντα σπάνια πλέον κάνουν την εμφάνισή τους στα γήπεδα της χώρας.