«Χωρίς να είμαστε προκλητικοί, σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την γείτονα ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί σε «παιχνίδια» όπως το πρόσφατο με το Φαρμακονήσι.

Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα, «πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά, προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια» υπογραμμίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων της διπλωματίας.

«Εχουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους συζήτησης, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, είμαστε η χώρα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί θα ήταν μεγάλο κέρδος για εμάς ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός της. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε τον διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του την Τρίτη το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε επίσης ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άσκηση για την ελληνική διπλωματία τη μεγάλη διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της η Τουρκία για την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ που εξαρτάται και από εμάς και από την Κύπρο, υπόθεση 60-80 δισεκατομμυρίων, για μία Τουρκία που κάμπτεται η οικονομία της, αναφέροντας ότι υπάρχουν εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε, να προσελκύσουμε την Τουρκία προς έναν ευρωπαϊκό δρόμο και ταυτόχρονα να την πιέζουμε να εγκαταλείπει αυτά που σήμερα κάνει.

Ωστόσο, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να ξέρει και να το ξανασκεφτεί σοβαρά πριν μπει σε τέτοιου είδους «παιχνίδια», όπως το Φαρμακονήσι, ότι «δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

«Και να ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να ανέβουν στα Ιμια»

Ερωτηθείς για το περίφημο tour του τούρκου ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων απάντησε ότι και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ιμια «γιατί είχαμε πάρει τα μέτρα μας» καθώς «προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ’ ό,τι γινόταν στο παρελθόν», επισημαίνοντας πως η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας και της κυριαρχίας μας» που «είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν».

«Εγώ μιλάω πολύ λίγο, πράττω πολλά» σημείωσε, εξηγώντας ότι «έχουν πραγματοποιηθεί συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχουν ενημερωθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και βέβαια τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους. Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο».

Αντικρούοντας την άποψη ότι η Τουρκία έχει πάντα διαμορφωμένη στρατηγική για κάθε ενέργεια που κάνει, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την γνώμη ότι βασικό θεμελιακό σκεπτικό της γειτονικής χώρας είναι πώς θα μετατρέψει το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη και μετά πώς θα διεκδικήσει αυτήν την γκρίζα ζώνη. Ενώ ως προς τα πολύ θετικά σημεία της προηγούμενης εβδομάδας έκρινε την στάση του υπουργού Αμυνας να μην απαντήσει στις προσωπικές επιθέσεις που του έγιναν από την σκοπιά της.

Ερωτηθείς αν όλη αυτή η ένταση συνδέεται με τους «8» ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας υπάρχει πολύ πριν από την προσπάθεια πραξικοπήματος του περσινού καλοκαιριού και από την υπόθεση των “8”», και επισήμανε πως «η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δεν συνεπάγεται ότι κάθε τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Αγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια».

Υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να καλύπτει πραξικοπηματίες» τόνισε: «Θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να αντιληφθεί πως πρέπει να εφαρμόσει το κράτος δικαίου, να εγγυάται ότι θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σωματική και ψυχική ακεραιότητα και μετά να διεκδικεί οτιδήποτε άλλο».

«Τετελεσμένο δεν δημιουργεί κανένας»

Σε ερώτηση, αν η συνεχής αμφισβήτηση με τα επεισόδια στο Αιγαίο δημιουργεί τετελεσμένο ως «γκρίζα ζώνη», ο κ. Κοτζιάς ήταν κατηγορηματικός: «Τετελεσμένο δεν δημιουργεί κανένας» καθώς, όπως είπε, οι διεθνείς συνομιλητές του, στους οποίους έθεσε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του τουρκικού παραλογισμού, αυτό της Γαύδου στον χάρτη του Αιγαίου, αντιλαμβάνονται «ότι εδώ πρόκειται για παλιούς νέο-οθωμανισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ούτε νομική, ούτε ηθική, ούτε πολιτική βάση».

Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει και με το ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει η δύναμη του βορειοατλαντικού συμφώνου από το Αιγαίο είναι «γιατί δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει». Τόνισε δε πως δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι «έγινε στην περιοχή 3 και 4, όπου η Τουρκία έχει αποκλείσει την ύπαρξη συνεργασίας για την αποτροπή του προσφυγικού», επειδή «η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Εγώ υποστηρίζω απέναντι στους Τούρκους» είπε ο κ. Κοτζιάς «ότι πρέπει να μετρήσουν την περιοχή τους. Με τη Ρωσία δεν είναι μακροχρόνια η σχέση τους. Με τους Αρμένιους δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις ουσιαστικά, λόγω του θέματος της Γενοκτονίας. Στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται με έναν τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μόνη χώρα με την οποία έχουν φυσιολογικές σχέσεις -και θα έπρεπε- και που τους στηρίζει να εξευρωπαϊστούν, είναι η Ελλάδα».

«Κακώς εμφάνισαν διαφορές Ελλάδας και Κύπρου»

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι το πιο αδύναμο σημείο της για την Κύπρο είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, και επειδή δεν έχει καταλήξει – τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμά της – πώς θα χειριστεί πραγματικά το θέμα, προσπαθεί να βάζει ενδιάμεσα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε δε τη μεγάλη σημασία που είχε η συμπόρευση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και η από κοινού επιτυχία, για πρώτη φορά, αυτό το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας της Κύπρου – της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων – να μπει πάνω στο τραπέζι και να αντιληφθούν όλοι – η Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι – τη σημασία του για το Κυπριακό, αλλά και η ίδια η Τουρκία να δεχθεί να συζητηθεί.

«Τώρα βλέπω ότι έχουν μία στρατηγική να συσσωρεύουν ζητήματα στην εσωτερική διαπραγμάτευση της Κύπρου για να σπάσουν τη διαπραγμάτευση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και στο πλαίσιο αυτό «η Τουρκία έθεσε ξαφνικά καινούργιο θέμα, τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους, με την ελπίδα ότι είτε ο κ. Αναστασιάδης θα αναγκαστεί να μην το δεχθεί και να σπάσει η διαπραγμάτευση σε αυτό το σημείο – άρα να μην σπάσει εκεί που φοβούνται και που είναι πολύ αδύναμη η επιχειρηματολογία τους, στις εγγυήσεις και την ασφάλεια – είτε να γίνει αποδεκτό και να μας βάλει Κύπριους και Ελλάδα να τσακωνόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη «ότι κακώς μερίδα του Τύπου και στην Ελλάδα εμφάνισε να υπάρχουν διαφορές Κύπρου και Ελλάδας ενώ υπάρχει κοινή πλεύση και είναι οι Τούρκοι αυτοί που θα επιθυμούσαν ή παρουσιάζουν ότι υπάρχει μία διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Η πρόταση για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων

Σχετικά με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος σχετικά με τη ροή αποχώρησης βάσει της μελέτης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά από όλες τις διεθνείς συμφωνίες, συμβάσεις, και πολιτικές πρακτικές, όσον αφορά ζητήματα εγγυήσεων, ασφάλειας και παραμονής στρατευμάτων, καταλήγοντας στο πιο κοντινό σε εμάς παράδειγμα, που ήταν η απόσυρση των σοβιετικών από την Ανατολική Γερμανία: τη «Συμφωνία Προσωρινής Στάθμευσης».

Εξήγησε τις τρεις βασικές της αρχές: την αποχώρηση του στρατεύματος σε σύντομο και λογικό διάστημα, την πορεία αποχώρησης και την προσωρινότητα σε σχέση με τη διαδικασία αποχώρησης, και όχι με προσωρινά δικαιώματα πάνω στην Κύπρο, προσθέτοντας μάλιστα και τη σημασία της μη αναδόμησης και της μη ανασυγκρότησής του σε βάση, που ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, ούτε η ελληνική τη δέχεται, καθώς μια βάση σημαίνει κυρίαρχα δικαιώματα, ΑΟΖ, εναέριος χώρος, κλπ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε περί εθνικισμού, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Το να θεωρείς ότι η απαίτηση να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο είναι εθνικισμός, και να μην θεωρείς εθνικισμό το να θέλουν οι Τούρκοι να έχουν στρατεύματα σε τρίτη ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλο λάθος».

«Ψάχνουν πρόφαση για να σπάσουν τη διαπραγμάτευση»

Ερωτηθείς αν έχει βαλτώσει η διαδικασία του Κυπριακού, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι βλέπει τους Τούρκους «αυτές τις τελευταίες εβδομάδες να προσπαθούν να βρίσκουν μία πρόφαση για να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Και είναι η ίδια συμπεριφορά που είχαν και στη Γενεύη».

Εξήγησε επίσης ότι επειδή οι Τούρκοι είναι εκτεθειμένοι, τώρα φοβούνται και δεν θέλουν να σπάσει εκεί η διαπραγμάτευση. «Τι ζητάνε; Να έχουν το δικαίωμα νόμιμα να κάνουν αυτά που έκαναν το ’74. Δηλαδή, να παρεμβαίνουν στην Κύπρο όποτε αυτοί νομίζουν. Και να το δεχθεί αυτό και η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και η Ε.Ε. Και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να το περπατήσουν. Και προσπαθούν με τριβές είτε να πάρουν και άλλα ζητήματα για να πάνε σε έναν, κατά αυτούς, καλύτερο συμβιβασμό, ή αν δεν τα πάρουν, να το σπάσουν σε άλλα ζητήματα, όπου δεν είναι τόσο εμφανές στη διεθνή κοινότητα το άδικό τους».

Και πρόσθεσε: «Είναι κακό όταν βαλτώνει η διαδικασία και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Γι’ αυτό συμφώνησα και για δεύτερη διεθνή διάσκεψη, ‘‘Γενεύη ΙΙ’’, που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, παρόλο που πιστεύω ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι».

Οσον αφορά μία συζήτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτή θα είναι εφικτή «όταν θα έχουμε προετοιμάσει τα κείμενα και τις λύσεις. Οταν θα έχουμε μία δυνατότητα 90% να υπάρξει λύση. Διότι εάν συναντηθεί ο επικεφαλής του πολιτικού συστήματος της χώρας μας με τον επικεφαλής του τουρκικού πολιτικού συστήματος, και δεν τα βρούνε, δεν έχει συνέχεια η διαπραγμάτευση. Και μάλιστα, στην Κύπρο πολύ ορθά μου πιστώνουν ότι από την αρχή δέσμευσα τον ΟΗΕ ότι θα είναι μία ανοιχτή – ως προς το τέλος της – διαπραγμάτευση, ώστε όταν σπάει σε ορισμένα σημεία, να μη θεωρηθεί τελειωμένη».

Ερωτηθείς για τα σενάρια προσάρτησης τύπου Κριμαίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η κινδυνολογία περί προσάρτησης λέγεται περισσότερο για να γίνει αποδεκτή μία πίεση πάνω στην κυπριακή πλευρά, και μία απαιτούμενη από διάφορες δυνάμεις υποχώρησή της».