Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα σ’ ένα δωμάτιο. Απ’ τον μοναδικό φεγγίτη παρακολουθούν τις ετοιμασίες μιας παρέλασης, που εξελίσσεται απρόσμενα. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση» που παίζεται στο θέατρο 104. Ο Μάριος Ράμμος και η Ουρανία Φουρλάνου ερμηνεύουν τους δύο ρόλους αντίστοιχα.

«Ηταν ένα κείμενο που το ξέραμε και εγώ και η Ουρανία και ξαφνικά σε έναν καφέ είπαμε ότι θα θέλαμε να το κάνουμε παράσταση» λέει ο Μάριος Ράμμος. «Στη συνέχεια αποφασίσαμε να επιλέξουμε κάποιον που εμπιστευόμαστε να μας σκηνοθετήσει σε αυτό το έργο και αποφασίσαμε να καλέσουμε έναν άλλο φίλο, τον Ρωμανό Καλοκύρη».

«Το έργο το διάβασα στο πρώτο έτος της δραματικής σχολής» λέει η Ουρανία Φουρλάνου. «Από τότε κιόλας μου άρεσε πολύ, γιατί δεν κατάλαβα τι συμβαίνει με την πρώτη ανάγνωση. Ξαναδιαβάζοντάς το, η αίσθηση και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά σύντομο, ήταν πολύ δυνατές. Τέλος η σχέση των δύο αδελφών και η εξέλιξη της ιστορίας είναι τόσο μυστηριώδεις που πραγματικά για μένα κάνουν το έργο αυτό μοναδικό».

Για το έργο

Μάριος Ράμμος: «Τα έργα της Αναγνωστάκη είναι όλα λαχταριστά και το συγκεκριμένο επειδή αφορά την αδελφική σχέση ήταν κάτι που μας αφορούσε και μας ιντρίγκαρε. Θέλαμε να ερμηνεύσουμε τους ρόλους και νομίζω ότι είναι το μοναδικό έργο στην ελληνική θεατρική δημιουργία που αφορά την σχέση των δύο αδελφών. Ότι και να διαδραματίζεται στο έργο, όποιες αρχές και να υπάρχουν είναι δύο αδέλφια, δεν είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο εραστές ή πατέρας και κόρη».

Ουρανία Φουρλάνου: «Η παρέλαση αυτή που πρόκειται να λάβει χώρα ακριβώς έξω από το σπίτι του Αρη και της Ζωής, γίνεται η αφορμή να έρθουν αντιμέτωποι με τους φόβους και τις ελπίδες τους. Αντιμέτωποι με τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Για την συνεργασία

Μάριος Ράμμος: «Η συνεργασία μας μερικές φορές με εκπλήσσει, γιατί δεν έχω συνηθίσει σε τόσο όμορφο πλαίσιο. Ευτυχώς είμαστε όλοι μεταξύ μας φίλοι πρωτίστως και έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς σε άλλα πράγματα. Αυτή τη φορά που έχουμε κοινό στόχο είναι ωραία, γιατί λέμε ανοιχτά αυτό που θέλουμε χωρίς να παρεξηγηθεί κάποιος και υπάρχει μεγάλη ελευθερία σε αυτό. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι θέλουμε και να βρούμε κοινό τρόπο να δουλεύουμε».

Ουρανία Φουρλάνου :«Είναι πραγματικά εξαιρετική. Είμαστε μαζί από επιλογή καθώς και με τον Μάριο και με τον Ρωμανό έχω ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν και μάλιστα αρκετές φορές. Πραγματικά είναι μεγάλη μου χαρά».

Η Ζωή λέει κάπου «Δε μου αρέσει η παρέλαση. Ο κόσμος σε σπρώχνει, σε τσαλαπατάνε» και ο Αρης συμπληρώνει «Εμένα μου αρέσει. Είναι νομίζω το μόνο πράγμα που μου αρέσει».

«Το κείμενο έχει πολλά πράγματα» συμπληρώνει ο Ράμμος. «Είναι μια φράση που χρησιμοποιεί ο Αρης και με κινητοποιεί κάθε φορά που τη λέω, γιατί πάντα κάτι περιμένουμε. Λέει “νατοι ήρθαν”. Πάντα είμαστε σε μια αναμονή, είτε για καλό είτε για κακό και αυτό μας αφορά όλους νομίζω».

Ταυτότητα παράστασης

«Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη

Σκηνοθεσία: Ρωμανός Καλοκύρης

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Κίνηση: Χριστίνα Μαριάνου

Μουσική: Nίκος Λάμπρου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Φράττη

Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Χαμζαλάρης

Κατασκευή κοστουμιών: Ευθαλία Κυρίτση

Φωτογραφίες: Γιάννης Κελεμένης, Ρωμανός Καλοκύρης

Παίζουν: Μάριος Ράμμος, Ουρανία Φουρλάνου

Θέατρο 104 (σκηνή Black Box) (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210-3455.020) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.