Το πρόσφατο έργο της με τίτλο Moving Parts (MIR festival 2016) είναι το έναυσμα και η εκκίνηση των Manual Solos. Ετσι, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου για τις «Άλλες Παράλληλες» που είναι αφιερωμένος στο χορό, η ΊριςΚαραγιάν παρουσιάζει στο Θέατρο Πόρτα τη νέα της δημιουργία.

«ΤοManual Solos επαναδιαπραγματεύεται δύο ιστορικά έργα: τοWall-FloorPositions(1968) του εικαστικού καλλιτέχνηΜπρους Νάουμανκαι τοWaterMotor(1979) της χορογράφουΤρίσα Μπράουν» λέει η χορεύτρια και χορογράφος ΊριςΚαραγιάν. «Ο στόχος είναι να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Η ερευνητική διαδικασία οδηγεί σε μια εκ νέου άρθρωση της ιδέας που εκφράζει η λογική σύνθεσης των αρχικών έργων. Με αυτά τα υλικά δημιουργώ ένα χορογραφικό σκορ και προσκαλώ κάθε Πέμπτη τρεις χορεύτριες να το ερμηνεύσουν:τηνΙωάννα Παρασκευοπούλου (16/2), τηνΑμαλία Κοσμά(23/2 & 2/3) και την Αντιγόνη Αυδή (9/3). Παράλληλα, η εικόνα συνομιλεί με τον ήχο, ένα σκορ που αναφέρει οδηγίες χρήσης για την κατασκευή μιας συσκευής».

Ο τίτλος της παράστασης δίνει πληροφορίες για το έργο και τον τρόπο κατασκευής του.

Solos: είναι σόλο αλλά είναι πάνω από ένα και

Manual: εγχειρίδιο ή κάτι που φτιάχνεται μετα χέρια.

Η βιντεοσκοπημένη καταγραφή των αρχικών έργων, η οποία είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο, είναι τα υλικά που μελέτησαν, ερμηνεύουν και ενεργοποιούν οι τρεις χορεύτριες. Μια σειρά από εγχειρίδια οδηγιών δημιουργούν την ηχητική σύνθεση του έργου.

«Αρχικά μελετήσαμε και μάθαμε από βίντεο τα υλικά που επαναδιαπραγματευόμαστε» συνεχίζει η Καραγιάν. «Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το σκορ και ερευνήσαμε τον τρόπο που θα εκτελέσει η κάθε μια τα ίδια υλικά. Δουλεύουν ξεχωριστά, με το χρόνο της εκτέλεσης, της κίνησης, τρόπους που «τεμαχίζουν» ή αντιλαμβάνονται μέσω της κίνησης το χρόνο. Επίσης, την σκέψη της κίνησης, πού τοποθετούν τη προσοχή τους, την πρόθεση και τη διάθεση. Η κάθε μια διευρύνει τις δυνατότητες που έχει αυτό το σκορ στην εφαρμογή του, το ζωντανεύει και το τοποθετεί στο εδώ και τώρα».

Ταυτότητα παράστασης

«Manual Solos»

Ιδέα-χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Μουσική-κείμενο: Ilan Manouach

Φώτα: Ελισάβετ Μωράκη

Επιμέλεια χώρου: Γιώργος Μαραζιώτης

Βοηθός χορογράφου: Έλενα Νοβάκοβιτς

Ερμηνεία: Ιωάννα Παρασκευοπούλου 16/2, Αμαλία Κοσμά 23/2 και 2/3, Αντιγόνη Αυδή 9/3

Φωνή: Ian Watts

Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, τηλ. 210-7711.333)

Από 16/2 έως 9/3 κάθε Πέμπτη στις 21.15