Πολιτική ανάσα δίνει στο Μέγαρο Μαξίμου η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και επιτρέπει στην κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι παραμένει εφικτός ο στόχος της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τους πρώτους μήνες της άνοιξης. Το οικονομικό διαπραγματευτικό επιτελείο δεν αποχώρησε με άδεια χέρια από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αντιθέτως εξασφάλισε την επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα μαζί με τη συναίνεση των θεσμών να ψηφιστούν, ταυτόχρονα με το βαρύ πακέτο, αντισταθμιστικά μέτρα που θα δημιουργήσουν συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη του δημοσιονομικού ουδέτερου περιλαμβάνονται: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% από το 2018, σημαντική φορολογική ελάφρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε είδη διατροφής (π.χ. καφές) από το 24% στο 13%, όπως επίσης και περιορισμό του ενεργειακού κόστους με μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 13% στο 6%.

Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα για να ολοκληρώσουν το Staff Level Agreement (SLA) «εντός ολίγων ημερών» δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να νομοθετήσει παράλληλα με τα προληπτικά μέτρα (αφορολόγητο, συνταξιοδοτικές δαπάνες) ισοδύναμα μέτρα που θα οδηγήσουν στο λεγόμενο δημοσιονομικό ουδέτερο. «Συν, πλην, μηδέν» αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. «Τα μέτρα που ελαφραίνουν θα νομοθετούνται ταυτόχρονα με αυτά που επιβαρύνουν» δήλωσε (Ant1) o Νίκος Παππάς γνωστοποιώντας ότι ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο δουλεύουν ώστε τα στρώματα που θα δοκιμαστούν από ένα μέτρο να επωφεληθούν από ένα άλλο. Συγχρόνως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε ότι «πετύχαμε μία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ λιτότητα».

Η προσέγγιση κυβέρνησης και δανειστών επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και επιβεβαιώθηκε χθες το μεσημέρι στην προσυνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής των θεσμών όπου και επισημοποιήθηκαν τα σημεία σύγκλισης των εμπλεκομένων μερών, του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου. Το Μαξίμου που παρακολουθούσε πολύ στενά τις εξελίξεις έδινε πιθανότητες 80% στο ενδεχόμενο να κλείσει η πολιτική συμφωνία στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. To πρωί έγινε σύσκεψη παρουσία του στενού επιτελείου του Πρωθυπουργού και εκτιμήθηκε ότι οι πιθανότητες να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα μετά την τελευταία ενημέρωση Τσακαλώτου ήταν αυξημένες. Λίγες ώρες μετά κυβερνητικοί κύκλοι ανακοίνωναν ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα κλιμάκια αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα. Γνωστοποιήθηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τον «απαράβατο όρο» που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» , κάτι που ανέφερε αργότερα στις δηλώσεις του και ο Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας πως «σε καθαρούς όρους, ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» δεν θα επιβληθούν στην Ελλάδα.

ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ… 2019. Βεβαίως οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δέχτηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από την 1/1/19 και μετά υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι «ουδέτερο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου και τον περιορισμό των δαπανών στο συνταξιοδοτικό από το 2020 κι έπειτα. Οταν θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα εξειδικευθεί και το ύψος του αφορολογήτου. Αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποτελεί και το πιο επώδυνο πολιτικά μέτρο που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ. «Θα μειωθεί αναλογικά με ταυτόχρονη δυνατότητα δική μας νομοθέτησης ισοδυνάμων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με απόλυτη γνώση των ελληνικών προτάσεων προς τους δανειστές. Σε αυτό το κλίμα δεν πέρασε χθες απαρατήρητη η δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα (Σκάι) πως «το αφορολόγητο δεν πρέπει να πέσει, αλλά δεν είναι φετίχ εφόσον θα συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πολίτες». Ενα δεύτερο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου αφορά ασφαλώς τις περικοπές στις δαπάνες του συνταξιοδοτικού οι οποίες προσδιορίζονται στο 0,75% του ΑΕΠ για την πενταετία 2020-2025. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις που θα επέλθουν στις συντάξεις δεν θα είναι σημαντικές. Μάλιστα αναφέρουν ότι οι περικοπές θα είναι γύρω στα 7 ευρώ μηνιαίως, κάτι που βεβαίως απομένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Το Μαξίμου αξιολογεί στα θετικά της συμφωνίας τη δέσμευση από πλευράς της Κομισιόν να εξεταστεί σε επόμενο Eurogrouop η δυνατότητα εξαίρεσης από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ενός προγράμματος χρηματοδότοσης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Οπως μάλιστα είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως όλα τώρα αρχίζουν. Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις που θα έχει η Λαγκάρντ αύριο με Μέρκελ και Γιούνκερ και περιμένει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δεν απέκλεισε χθες τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί ως προς τον ορίζοντα καθορισμού τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο στόχος για ένταξη της χώρας είναι εφικτός είτε στην επόμενη είτε στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.