Μία σημαντική αποκάλυψη, σε μία μάλιστα περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρωσία και τον ρόλο που έπαιξε στις αμερικανικές εκλογές και ενδεχομένως προσβλέπει να παίξει και στη Γαλλία την άνοιξη, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Επικαλούμενες ένα έγγραφο του WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες ότι παίζει το παιχνίδι του Κρεμλίνου, Liberation και Mediapart στη Γαλλία, αλλά και η Reppublica στην Ιταλία, αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο η CIA κατασκόπευε τις γαλλικές εκλογές το 2012 εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη θέση των γάλλων υποψηφίων στη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Σαρκοζί, ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Μαρίν Λεπέν, καθώς και οι υποψήφιοι τότε (τουλάχιστον δέκα μήνες πριν από τις εκλογές) Μαρτίν Ομπρί και Ντομινίκ Στρος Καν, βρίσκονταν στο κέντρο ενδιαφέροντος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το έγγραφο του Wikileaks, υπήρχε σχετικά με το «ποιες πολιτικές προωθούν (οι υποψήφιοι) για να βοηθήσουν την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», καθώς και ό,τι αφορούσε συμφωνίες εξαγωγών αξίας άνω των 200 εκατ. δολαρίων.

Εξίσου ενδιαφέρουσα φέρεται ότι ήταν για την αμερικανική κατασκοπεία η στάση των γάλλων υποψηφίων στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης, με επίκεντρο τη θέση τους στην κρίση χρέους της Ελλάδας, τον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείρισή του, καθώς και το πόσο ευάλωτη ήταν η γαλλική κυβέρνηση και οι γαλλικές τράπεζες απέναντι στο ενδεχόμενο μίας πτώχευσης της Ελλάδας.

Εκτιμώντας ότι το UMP, το τότε κυβερνών κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, δεν θα κέρδιζε τις εκλογές, η CIA αξίωνε από την NSA «σημαντικά στοιχεία» και «πρόσθετες πληροφορίες» για τη στρατηγική όλων των κομμάτων. Στόχος, σύμφωνα με το Wikileaks, ήταν «η εκτίμηση του μετεκλογικού γαλλικού πολιτικού τοπίου και τις πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας»