Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της συριακής πόλης Ντεραά για δεύτερη μέρα την Τρίτη καθώς τα στρατεύματα της συριακής κυβέρνησης μάχονταν με τους αντάρτες κοντά σε στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Ιορδανία, μετέδωσαν αντάρτες και μάρτυρες.

Ομάδες ανταρτών εφόρμησαν την Κυριακή στην στενά φρουρούμενη επαρχία Μανσίγια. Την Τρίτη, όμως ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι οι «τρομοκράτες» απέτυχαν να κερδίσουν έδαφος και οι δυνάμεις του σκότωσαν πολλούς μαχητές.

Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι οι αντάρτες κάλυψαν τις περιοχές αμάχων της νότιας πόλης με βροχή από όλμους, καταστρέφοντας πολλά σπίτια.

Οι αντικαθεστωτικοί μαχητές προέρχονται από ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και μέλη της νέας τζιχαντιστικής συμμαχίας (Ταχρίρ αλ Σαμ), στην οποία ηγείται παράταξη που κάποτε αποτελούσε επίσημο μέλος της Αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον 30 εξορμήσεις

Πηγή των ανταρτών είπε ότι έγιναν τουλάχιστον 30 ρωσικές εξορμήσεις την Τρίτη, ματαιώνοντας νέες κατακτήσεις των ανταρτών την ίδια μέρα.

«Οταν η κυβέρνηση άρχισε να χάνει τον έλεγχο μερικών περιοχών, (…) ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους τα ρωσικά μαχητικά», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αμπντάλα, ανώτατο διοικητικό στέλεχος των αντάρτικων δυνάμεων.

Σύμφωνα με κατοίκους, έπεσαν όλμοι σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Οι μάχες στη Ντεραά έχουν ενταθεί από τότε που συμμαχία ανταρτών ξεκίνησε επιχείρηση το 2015 για την κατάληψη όλης της πόλης, η οποία απέτυχε.

«Δεν περνά μέρα που να μην προσπαθήσει η κυβέρνηση να κερδίσει έδαφος», είπε ο κάτοικος Σάλαμαχ Αμπα Ζάιντ.

Μέλη οργανώσεων βοήθειας ανέφεραν ότι νοσοκομείο που είχε χρηματοδοτηθεί από τη Δύση στην Ντεραά χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τουλάχιστον επτά άτομα οικογένειας σκοτώθηκαν σε επιδρομές στα σύνορα, όπου έχουν καταφύγει πολλοί κάτοικοι από τις αρχές του εμφυλίου στη Συρία.