Ο χειρισμός από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια στο θέρετρό του στην Φλόριντα βρέθηκε στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου την Τρίτη όταν ομάδα εποπτείας ζήτησε από τον Λευκό Οίκο διευκρινίσεις για δημοσιεύματα στον Τύπο, στα οποία φέρεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος χειρίστηκε ευαίσθητο θέμα εξωτερικής πολιτικής σε κοινή θέα φιλοξενουμένων στο πολυτελές κλαμπ.

Ο βουλευτής Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, έστειλε επιστολή ζητώντας από τον Λευκό Οίκο λεπτομέρειες για το πώς αντέδρασαν ο Τραμπ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο στο θέρετρο γκολφ Μαρ-α-Λάγκο, που ανήκει στον Τραμπ.

Φωτογραφίες που πήραν ιδιώτες, φιλοξενούμενοι στην κοινή τραπεζαρία, δείχνουν τον Τραμπ και τον Αμπε, μετά την εκτόξευση των πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, να συνομιλούν και να εξετάζουν έγγραφα ενώ βρίσκονται περικυκλωμένοι από τους βοηθούς τους.

«Αναφορές (στον Τύπο) και αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα φαίνεται να δείχνουν μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να φωτίσουν την εξέταση των εγγράφων», παρατηρεί ο Τσάφετζ στην επιστολή του προς τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους.


Μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για να φωτίσουν τα έγγραφα.

Αντρας φέρεται να κρατάει την «πυρηνική μπάλα του φούτμπολ»

 
Στην επιστολή προστίθεται: «Εκτός αυτών, φιλοξενούμενος στο Μαρ-α-Λάγκο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με άνδρα ο οποίος φέρεται να κρατά την 'πυρηνική μπάλα του φούτμπολ'» (όπως αναφέρεται στα αγγλικά ο ειδικός χαρτοφύλακας που περιέχει τους κωδικούς για την κήρυξη πυρηνικού πολέμου).

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για το θέμα της Βόρειας Κορέας από την ομάδα εθνικής ασφάλειας, σε ιδιαίτερο ασφαλισμένο χώρο στο Μαρ-α-Λάγκο, πριν και μετά το δείπνο του.

Ο Σπάισερ πρόσθεσε ότι είχε ληφθεί φωτογραφία αργότερα στο δείπνο με τον Τραμπ, και πως «όλοι έβγαλαν κακοήθη συμπεράσματα» περί του τί μπορεί να είχε συζητηθεί ή όχι. Επιβεβαίωσε πως υπάρχει ειδικός ασφαλισμένος χώρος στο συγκρότημα και ότι «χρησιμοποιήθηκε δύο φορές εκείνη τη βραδιά για ενημερωθεί ο πρόεδρος από την ομάδα εθνικής ασφάλειας για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα».

Ενώ ο Τσάφετζ αναγνώρισε πως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε την ύπαρξη ευαίσθητων εγγράφων στην τραπεζαρία, είπε: «Υποθέτουμε ότι οι συζητήσεις με ξένους ηγέτες που αφορούν διεθνείς δοκιμές πυραύλων, και τα έγγραφα που χρησιμοποιούντα υποστηρικτικά σε τέτοιες συζητήσεις, είναι ευαίσθητης φύσης».

Ο Τσάφετζ ζήτησε από τον Πρίμπους να εξηγήσει στην επιτροπή της Βουλής εάν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφάλειας κατά τις συνομιλίες, να διευκρινίσει ποια έγγραφα εξετάστηκαν στην τραπεζαρία σε κοινή θέα φιλοξενούμενων και να ενημερώσει εάν συζητήθηκε οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία στους κοινούς χώρους του θέρετρου.

Ζήτησε επίσης λεπτομέρειες για το πώς ελέγχονται οι φιλοξενούμενοι στο Μαρ-α-Λάγκο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους ξένοι κατάσκοποι και να περιγραφούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας που ισχύουν στο θέρετρο εκτός από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ασφάλειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από