Οι δημοσιογράφοι στη Γαλλία δέχονται όλο και περισσότερες «βίαιες επιθέσεις» από πολιτικούς εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις φετινές προεδρικές εκλογές, που αναμένονται αμφίρροπες, επισήμανε τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα μέσα ενημέρωσης είναι αντιμέτωπα με όλο και περισσότερη εχθρότητα, ειδικά από μέρους του Φρανσουά Φιγιόν και των υποστηρικτών του, μετά το ξέσπασμα σκανδάλου που μείωσε δραματικά τις πιθανότητές του να νικήσει.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος ο εκπρόσωπος του Φιγιόν για να σχολιάσει την εκτίμηση της RSF, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταγγείλει τον Τύπο ότι έχει αποδυθεί σε «κυνήγι μαγισσών» εναντίον της υποψηφιότητάς του.

Τους προπηλάκισαν από το περιβάλλον του Φιγιόν

Η οργάνωση «καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις που υφίστανται το τρέχον διάστημα οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν το λειτούργημά τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ειδικά σε προεκλογική περίοδο».

«Το ανησυχητικό και επιζήμιο κλίμα που διαμορφώνεται είναι επικίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, ακόμη περισσότερο όταν το δημιουργούν σημαίνοντες πολιτικοί, οι οποίοι στέλνουν το σχεδόν απροκάλυπτο μήνυμα πως οποιοσδήποτε μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Τύπου ατιμώρητα», συμπληρώνει η RSF.

Η οργάνωση επισημαίνει περιστατικό της 9ης Φεβρουαρίου, όταν μέλη του στενού κύκλου του Φιγιόν προπηλάκισαν δημοσιογράφους.

Το κλίμα εχθρότητας προς τους δημοσιογράφους είχε ήδη επισημανθεί τον περασμένο μήνα, όταν βίντεο κατέγραψε δημοσιογράφο να απομακρύνεται δια της βίας από άνδρες της ασφάλειας σε εκδήλωση του Εθνικού Μετώπου αφού υπέβαλε στη Μαρίν Λεπέν ερώτηση η οποία προφανώς δεν άρεσε.