Στο «συνολικό πακέτο» στοχεύει η κυβέρνηση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Εκ των πραγμάτων ουδείς μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα, ούτε όμως και να προεξοφλήσει την επανάκαμψή τους εάν δεν γίνουν βήματα προσέγγισης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο η 20ή Φεβρουαρίου δεν αποτελεί ημερομηνία που ήδη έχει «καεί». Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπάρχουν πολλές πιθανότητες, εφόσον προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει κατάληξη σε μία πολιτική συμφωνία, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα οδηγήσει στη συμφωνία για το «συνολικό πακέτο», ήτοι στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και στο πακέτο μέτρων για την περίοδο αμέσως μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

ΤΟ ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται προς τα κάτω τη λήψη μέτρων ύψους 2% επί του ΑΕΠ που ζητούν οι θεσμοί –ικανοποιώντας τη σχετική απαίτηση του ΔΝΤ –και ασφαλώς ζητούν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Κάτω από τις γραμμές των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να αποδεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου σε μια συμφωνία – συνολικό πακέτο, όχι όμως στο ύψος των 5.900 ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Το αφορολόγητο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι και το προληπτικό μέτρο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μαζί με τον αυτόματο κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης, εφόσον η κυβέρνηση θα έχει διασφαλίσει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην καλύτερη περίπτωση για το QE.

O υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και παράγοντες στην προσπάθεια εξεύρεσης των κοινών σημείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λύση.

«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα» δήλωσε στον Antenna o Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει εντός της συμφωνίας και αντισταθμιστικά μέτρα που θα ισορροπήσουν το συνολικό πακέτο.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη αυτήν την ώρα να αλλάξει γραμμή και αυτό το μήνυμα θα στείλει και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί τόσο με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο σε μια προσπάθεια να «σπρώξει» τη διαπραγμάτευση. Το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Κομισιόν που αφορούν τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομία και γι’ αυτό επιμένει τόσο διά του Πρωθυπουργού όσο και διά το υπουργού Οικονομικών στην αναγκαιότητα το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του ως προς την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Το Μαξίμου έχοντας αποκλείσει «με απόλυτο τρόπο», όπως επισημαίνει ανώτερη πηγή, την προοπτική των εκλογών, έχει μπροστά του δύο επιλογές. Η πρώτη συνδέεται με την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο και η δεύτερη με την κατάληξη σε μία λύση σε δύο μήνες, όταν δηλαδή –σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις –θα έχει διασαφηνιστεί αν το ΔΝΤ θα έχει παραμείνει στο πρόγραμμα μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Ομως η πρώτη επιλογή φαίνεται πως κερδίζει έδαφος πατώντας στη λογική πως είναι προτιμότερη μία καλή συμφωνία τώρα από μία καλύτερη τους επόμενους μήνες, ακριβώς για να δοθεί νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Προς επίρρωσιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε χθες πως «ο χρόνος πιέζει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι ούτε εμείς αλλά ούτε και η Ευρώπη αντέχουμε μία νέα φάση αβεβαιότητας και αναζωπύρωσης της κρίσης και μάλιστα τεχνητής» (New Post).

ΤΑ ΦΙΛΗ-Α ΠΥΡΑ. H κυβέρνηση δείχνει πως προσπερνά προσώρας τους κεραυνούς του Νίκου Φίλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον πως ο πρώην υπουργός αμφισβήτησε ακόμη και τους χειρισμούς που γίνονται σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χθες πως «δεν συμφωνώ με τον Νίκο, έχουμε διαφορά σ’ αυτό» απαντώντας κυρίως στην αναφορά του πως «δεν μπορούμε πια να λέμε ότι εμείς είμαστε οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι». Συγχρόνως πήρε αποστάσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα σχολιάζοντας πως όποιος παροτρύνει «κόψτε δαπάνες, θα πρέπει να πει ο ίδιος από πού θα τις έκοβε».