Οι Διόσκουροι του Ολυμπιακού (Σπανούλης-Πρίντεζης) μαζί με την καθοριστική συμβολή του Ματ Λοτζέσκι καθάρισαν ένα από τα πιο «πονηρά» παιχνίδια των Ερυθρολεύκων στο ΣΕΦ κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας (73-64) παραμένοντας στην τριάδα, ισόβαθμοι στη δεύτερη θέση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που υπερτερεί με τη μεταξύ τους νίκη.

Το σημαντικότερο όμως για τους πρωταθλητές ήταν το γεγονός ότι αύξησαν τη διαφορά από την 4η Φενέρμπαχτσε (ηττήθηκε στο τουρκικό ντέρμπι από την Νταρουσάφακα) στους δύο βαθμούς, ακριβώς μια αγωνιστική πριν ταξιδέψουν στη… φωλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Κωνσταντινούπολη.

«Πολύ σημαντική νίκη σε ένα παιχνίδι που ξέραμε ότι θα είναι κλειστό από το πρώτο λεπτό. Για ένα ακόμα ματς κλειδί ήταν η άμυνά μας, που μάλιστα δέχτηκε μόλις δέκα πόντους στην τελευταία περίοδο. Αφιερώνουμε αυτή την επιτυχία στα θύματα της θύρας 7» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος που μαζί με τους παίκτες του θα ξαναπαίξουν ευρωπαϊκό παιχνίδι στο ΣΕΦ σε ένα μήνα αφού θα ταξιδέψουν τώρα σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ.

Η Ζαλγκίρις προερχόταν από μεγάλο σερί νικών (ΤΣΣΚΑ, Ερυθρό Αστέρα και Νταρουσάφακα) και απειλούσε τους Πειραιώτες που είχαν όμως έναν εκπληκτικό Γιώργο Πρίντεζη ο οποίος είχε αφήσει… κάβα από τη Λιθουανία κάποια καλάθια, καθώς στο Κάουνας είχε αποχωρήσει τραυματίας, γλιτώνοντας τα χειρότερα έτσι όπως είχε γυρίσει το πόδι του.

Παράλληλα, ο Βασίλης Σπανούλης που ψάχνει να βρει ρυθμό «μίλησε» την κατάλληλη στιγμή, ενώ ο Λοτζέσκι που επέστρεψε από τραυματισμό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κρίσιμο σημείο του τελευταίου δεκαλέπτου όταν μετέτρεψε το «ρευστό» 57-54, στο πιο ασφαλές 64-57 για τον Ολυμπιακό, που και πάλι είχε σημαντικότατες απουσίες λόγω τραυματισμών, τον Γιάνγκ και τον Παπαπέτρου!

Ο Πρίντεζης κρατούσε τους πρωταθλητές…

Από το πρώτο ημίχρονο είχαν φανεί οι δυσκολίες καθώς οι γηπεδούχοι μην έχοντας σε καλή κατάσταση τον Βασίλη Σπανούλη (είναι λογικό να μην έχει βρει ακόμα το ρυθμό του αφού δεν έχει προλάβει να παίξει ένα μήνα συνεχόμενο και μένει συνέχεια στα πιτς με νέους μικροτραυματισμούς) δεν υστερούσαν μόνο επιθετικά, αλλά και κυρίως στη δημιουργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό καλάθι του αρχηγού του Ολυμπιακού ήρθε στην εκπνοή του ημιχρόνου, όταν ισοφάρισε στο 35-35 με ένα από τα γνωστά του μεγάλα τρίποντα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Πρίντεζης ήταν αυτός που κρατούσε επιθετικά τους πρωταθλητές με 10 πόντους αλλά και 5 ριμπάουντ, ένας τομέας όπου οι Λιθουανοί είχαν «πονέσει» την ελληνική ομάδα, έχοντας πάρει 6 επιθετικά και συνολικά 19 έναντι 11 στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Λεκαβίτσιους σκόραρε (8π.) ο Γιανκούνας μάζευε τα ριμπάουντ (2-2) και κάπως έτσι οι Λιθουανοί ήταν σχεδόν σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο μπροστά ακόμα και με +4 (27-31 στο 16’). Διότι στο πρώτο, οι Ερυθρόλευκοι με όπλο τα τρίποντα (3/6 σε εκείνο το διάστημα) είχαν προηγηθεί αυτοί με +4 (19-15 στο 9’).

Ουσιαστικά τα προβλήματα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος ήταν ότι δεν είχε τα εύκολα σουτ από τον Σπανούλη, αλλά ούτε και τη δημιουργία του ενώ έχανε και σημαντικά ριμπάουντ. Από την άλλη τον κράτησαν τα σουτ από την περιφέρεια (5/11 τρίποντα στα πρώτα 20 λεπτά).

Ακόμα και όταν οι Λιθουανοί ξαναπήγαν στο +4 στο τρίτο δεκάλεπτο (41-45 στο 26’) ο Ολυμπιακός είχε άμεση απάντηση και πάλι από την περιφέρεια με 2/2 τρίποντα από Πρίντεζη και Σπανούλη, παίρνοντας οριακό προβάδισμα (47-45).

Το buzzer beater τρίποντο

Ιδιαίτερα ο υπαρχηγός των γηπεδούχων, ο Γιώργος Πρίντεζης, ήταν συγκλονιστικός και με δικό του καλάθι προηγήθηκαν για πρώτη φορά με πέντε πόντους (52-47 στο 29’) για να ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο με 56-54 χάρις στο buzzer beater τρίποντο του κορυφαίου Λιθουανού Λούκας Λεκαβίτσιους. Τον οποίο πάντως είχε εξουδετερώσει η άμυνα του Ολυμπιακού στο τρίτο δεκάλεπτο, καθώς αυτό ήταν το μοναδικό του καλάθι σε αυτήν την περίοδο.

Η εικόνα του ντέρμπι κράτησε και στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, μέχρι το πρώτο τρίλεπτο. Εκεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παίζοντας με αμερικανικό σχήμα (οργανωτής ο Ουότερς, δυάρι ο Γκρίν, τριάρι ο Λοτζέσκι με Αγραβάνη και Μιλουτίνοφ να συμπληρώνουν την φροντ λάιν), βρήκε την ώθηση που ήθελε με τον Λοτζέσκι να βρίσκει ρυθμό μετά από καιρό και με συνεχόμενους πόντους να δίνει αέρα +7 στην ομάδα του (64-57 στο 34’).

Οι Λιθουανοί απάντησαν με μίνι σερί 4-0 (64-61), αλλά εκεί μίλησε και πάλι ο Πρίντεζης και στη συνέχεια ο Μπίρτς πριν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και πάλι ο Βασίλης Σπανούλης με μεγάλο τρίποντο, που ανέβασε το σερί του Ολυμπιακού στο 7-0 (71-61 στο 39’), τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού εναπόθεσαν ανθοδέσμες μπροστά στη θύρα 7 πριν την έναρξη του αγώνα στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων από την τραγωδία του 1981 στο στάδιο Καραϊσκάκης.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 35-35, 56-54, 73-64.

Ολυμπιακός (14/31 διπ., 10/25 τρ., 15/20 β., 24-9 ριμπ., 15 ασιστ, 9 κλεψ., 4 κοψ. 8 λαθ.): Γκριν 3(1), Μπιρτς 8(6ρ), Σπανούλης 11 (3/7τρ), Γουότερς 8, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 5 (5ρ. 2κλ., 2κοψ.), Πρίντεζης 17 (3/4τρ, 10 ριμπ.), Παπανικολάου 7(1), Μάντζαρης 2, Λοτζέσκι 12 (3/6 διπ., 2/3 τρ.).

Ζαλγκίρις (17/37 διπ., 6/17 τρ., 12/16 βολ., 25-8 ριμπ., 13 ασιστ, 4 κλεψ., 5 κοψ., 12 λαθ.): Πάνγκος 6(2), Λεκαβίτσιους 11(1τρ, 5ασ), Βεστερμάν 9(1), Σεϊμπούτις 2, Μότουμ 7(1/3τρ, 5ρ), Γιανκούνας 10(5ρ), Μιλάκνις 5(1/5τρ), Λίμα 4(8ρ), Καβαλιάουσκας 4, Ουλανόβας 6(5ρ, 3ασ).