Η πόλη της Ράκας στη Συρία, η «πρωτεύουσα» του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου που κήρυξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύντομα θα είναι σχεδόν «απομονωμένη» από τον υπόλοιπο κόσμο, εκτίμησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που μάχεται την τζιχαντιστική οργάνωση.

«Αναμένουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, η πόλη θα έχει απομονωθεί σχεδόν πλήρως και τότε θα ληφθεί η καθοριστική απόφαση να εισέλθουμε» επισήμανε ο αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, ο οποίος έκανε δηλώσεις μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Βαγδάτη.

Η πόλη δεν θα περικυκλωθεί κατ’ ανάγκη πλήρως, όμως θα είναι «πολύ δύσκολο να εισέλθει ή να εξέλθει κανείς», περιέγραψε ο αξιωματικός.

«Δεν θα δώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων κατάληψης της πόλης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εν μέρει ανακαταλάβει την πόλη της Μοσούλης στο Ιράκ, καθώς αυτήν την στιγμή πολεμούν για τον έλεγχο των δυτικών προαστίων της.

Ερώτημα: Ποιος θα αναλάβει την επίθεση;

Η Ράκα αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο του συνασπισμού. Η αραβοκουρδική συμμαχία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον διεθνή συνασπισμό, ξεκίνησαν την επιχείρηση προωθούμενες προς την πόλη από το βόρειο τμήμα της.

Ωστόσο, το ποιος ακριβώς θα αναλάβει την επίθεση εναντίον της πόλης δεν έχει προς το παρόν απαντηθεί.

Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην επιχείρηση, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να λέει ότι η χώρα του βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αποστολή ειδικών δυνάμεων.

Η Αγκυρα αντιτίθεται στην αύξηση της εξουσίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τις οποίες ο συνασπισμός θεωρεί τον πλέον αποτελεσματικό σύμμαχο του για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η συμμαχία δεν είναι παρά προπέτασμα των κούρδων πολιτοφυλάκων YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Το λέμε εδώ και πολλούς μήνες ότι είμαστε ανοικτοί» στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκας, υπογράμμισε την Τετάρτη ο σμήναρχος Ντόριαν.