Σε θολό τοπίο βαδίζει η αξιολόγηση μετά το χθεσινό Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών όχι μόνο δεν έδωσαν εντολή να επιστρέψουν οι θεσμοί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα πέταξαν το μπαλάκι στην Ελλάδα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων το ταχύτερο δυνατόν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μάλιστα, κατονόμασε τα μέτρα αυτά: αγορά εργασίας, Ασφαλιστικό και φόροι. Στους τομείς αυτούς είπε πρέπει να προχωρήσει η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ ζητεί μείωση του αφορολογήτου και περικοπές των συντάξεων, καθώς και μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Οι θεσμοί, διαβεβαίωσε ο Ολλανδός, είναι ενωμένοι στις θέσεις τους. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν έχει κι αυτή συνταχθεί με το Ταμείο στη σκληρή γραμμή. Αλλωστε, αυτό φάνηκε και από τη συνάντηση χθες το πρωί του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ολοι ζήτησαν προκαταβολική ψήφιση μέτρων.

Η συμμετοχή του Ταμείου είναι «μη διαπραγματεύσιμη», είπε το βράδυ ο Ντεϊσελμπλούμ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ορισμένα τουλάχιστον κράτη – μέλη είναι απόλυτα στο σημείο αυτό, πρόσθεσε.

Ετσι, δεν μένει παρά να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα. Κάτι με το οποίο θα είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, βεβαίως, καλείται και η Ευρώπη να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, όπως επίσης ζητεί το Ταμείο, αφού με τα σημερινά δεδομένα το βρίσκει μη βιώσιμο. Η σχετική έκθεση του ΔΝΤ θα ταράξει τα νερά όταν δημοσιοποιηθεί, στις 6 Φεβρουαρίου και θα δρομολογήσει εξελίξεις για την επιστροφή ή μη του Ταμείου. Θα ακολουθήσει, δύο εβδομάδες αργότερα, το Eurogroup, που έχει τεθεί ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας , πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.

Συνθήκες παγετού, πλην Γαλλίας

Με το θερμόμετρο χθες στις Βρυξέλλες να βρίσκεται υπό το μηδέν, ήταν ίσως λογικό το κλίμαψυχρότητας με το οποίο αντιμετώπισαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ψυχρότητα έγινε ιδιαίτερα αισθητή όταν μετά την ενημέρωση του Eurogroup από τον έλληνα υπουργό ουδείς ομόλογός του, πλην του Γάλλου Μισέλ Σαπέν, θεώρησε σκόπιμο να λάβει τον λόγο.

«Déjà vu» ήταν το σχόλιο ενός διπλωμάτη αναφερόμενου στα όσα είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομίας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εξηγήσει ότι επί της ουσίας ουδέν νεότερο στοιχείο υπήρξε από ελληνικής πλευράς χθες στις Βρυξέλλες. Και από τη στιγμή που δεν υπήρξε νέο στοιχείο από ελληνικής πλευράς, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε και από ευρωπαϊκής. Ο μόνος υπουργός που είχε έναν καλό λόγο για την Ελλάδα ήταν ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι για το Παρίσι δεν είναι θεμιτήη απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετήσει η Βουλή εκ των προτέρων ποια μέτρα θα λάβει η χώρα το 2018 αν δεν επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση να ψηφίζει κάτι ανάλογο» είπε ο Σαπέν, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του στις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα επί του θέματος.

Αναφερόμενος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ουσία των όσων ελέχθησαν χθες στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, τονίζονταςπως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

Πιο αισιόδοξος δηλώνει ο Μοσκοβισί

Από πλευράς του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

«Το Eurogrοup ζητεί επειγόντως από τις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», ανέφερε τέλος το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».