Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα μέσα Δεκεμβρίου εξαιτίας επιδημίας χολέρας, η οποία σαρώνει τρεις επαρχίες στον βορρά της Ανγκόλα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Λουίς Σάμπο ύστερα από κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εχουμε πλέον καταγράψει 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας. Τα δέκα είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο των ασθενών, 7 στην επαρχία Ζαΐρ και 3 στην επαρχία Καμπίντα», δήλωσε ο Σάμπο σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση, υπό τον αντιπρόεδρο της χώρας Μανουέλ Βισέντε.

Αλλα τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Μπενγκέλα, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός αφορά την περίοδο από την 14η Δεκεμβρίου ως την 23η Ιανουαρίου.

Ο Σάμπο ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «επεξεργασία των πόσιμων υδάτων», την «πληροφόρηση και την επιμόρφωση» των κοινοτήτων και «την αποκομιδή των λυμάτων».

Από το 2006 η Αγκόλα δοκιμάζεται από επιδημίες χολέρας που οφείλονται στις ανεπάρκειες των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, την πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη φτώχεια του πληθυσμού.

Η Ανγκόλα, μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής μαζί με τη Νιγηρία, γνώρισε τη δεκαετία του 2000 ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που όμως δεν ωφέλησε παρά μόνο μικρή μειονότητα του πληθυσμού της.

Η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού την τελευταία διετία τη βύθισε σε πολύ σοβαρή κρίση.