Με την σκιά και τα φαντάσματα του Πικάσο αναμένεται να αναμετρηθεί εκείνος που θα αγοράσει την έπαυλη στην οποία έζησε ο σημαντικότερος και ίσως ο πλέον εκκεντρικός ζωγράφος του 20ού αιώνα.

Η τεράστια μεγαλοπρεπής αγροικία στη Μουζέν της Κυανής Ακτής, όπου ο Πικάσο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, θα τεθεί σε δημοπρασία τους επόμενους μήνες.

Εκεί ο μεγάλος ζωγράφος εγκαταστάθηκε το 1961 αφού είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στις Κάννες επειδή ένα άλλο οίκημα του έκοβε τη θέα. Τότε βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του.

Στο νέο του σπίτι ο Πικάσο έζησε με την τελευταία σύζυγό του, Ζακλίν Ροκ, μέχρι τον θάνατό του τις 8 Απριλίου 1973.

Ουσιαστικά ζούσε σαν ερημίτης μέσα στην τεράστια έπαυλη γνωστή και ως «φωλιά του Μινώταυρου». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο έργο του, σε μία χαρούμενη καλλιτεχνική αταξία, συνδυάζοντας όλες τις μορφές έκφρασης: γλυπτά, κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής, λινοτυπίες, σχέδια και ποικίλες άλλες συλλογές.

Η αυτοκτονία της Ζακλίν Ροκ

Η Ζακλίν Ροκ που συνέχισε να ζει στην έπαυλη δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του Πικάσο και λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, μην αντέχοντας να ζει μόνη εκεί, αυτοκτόνησε. Για πολλά χρόνια το ακίνητο εγκαταλείφθηκε, μέχρι το 2008 που το αγόρασε βέλγος έμπορος έργων τέχνης.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 15 εκατ. ευρώ, εικάζεται όμως ότι ένα σπίτι σαν αυτό στη γαλλική Ριβιέρα, αγαπημένη περιοχή των δισεκατομμυριούχων, θα πωληθεί σε αστρονομική τιμή.

Η έπαυλη είναι 800 τετραγωνικά μέτρα, χτισμένη σε πάρκο δύο στρεμμάτων με θέα που κόβει την ανάσα. Διαθέτει πολλά άλλα μικρά σπιτάκια για την φιλοξενία των επισκεπτών, πισίνα, γήπεδο τένις και τεράστιο κήπο.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο ιστορικός και καλλιτεχνικός της χαρακτήρας. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις αναμνήσεις που κρύβουν οι τοίχοι της, την σκιά του Πικάσο και την αυτοκτονία της Ζακλίν Ροκ.