Το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από την Τουρκία στην Κύπρο είναι εκτός συζήτησης δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας σε ερωτήσεις των ανταποκριτών των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Αγκυρα.

Ερωτηθείς για την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές στο Μον Πελεράν για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού είπε:

«Αυτήν την στιγμή οι δύο πλευρές ζυγίζουν η μία την άλλη. Ανάλογα με το ποιος θα το επιθυμεί και πόσο, αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τότε θα αναβαθμιστούν. Δεν βλέπουμε πρόβλημα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

»Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας του ’60 και του ’70, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από την Τουρκία είναι εκτός συζήτησης. Μιλάμε για ενιαία Κύπρο, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων, δίκαιη διοίκηση και τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών. Οταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία από πλευράς της Κύπρου πρέπει να έχει μεταχείριση σαν να είναι μέλος της ΕΕ».

Στο Μον Πελεράν μετέβη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ΤουγκρούλΤουρκές την Τετάρτη το βράδυ για να ενημερωθεί, όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Η μετάβαση Τουρκές ήταν απροσδόκητη και χαρακτηρίστηκε ως «επίσκεψη-έκπληξη».

Ο Τουργούλ Τουρκές είναι αρμόδιος για το Κυπριακό. Θεωρείται ο άνθρωπος που μεταφέρει συνήθως μηνύματα για το Κυπριακό από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δίνει κατευθυντήριες γραμμές.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των τεχνοκρατών

Στο Μον Πελεράν, ολοκληρώθηκε η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στις 18-19 Ιανουαρίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρτ Αιντα.

Στη δήλωσή του ο κ. Αιντα αναφέρει πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Στο Μον Πελεράν δεν διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις και ο στόχος των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση των θέσεων επί ενός σημαντικού και κρίσιμου κεφαλαίου, όπως είναι αυτό της Ασφάλειας.

Επιδίωξη είναι η διαμόρφωση εγγράφου εργασίας, που θα υποβληθεί στους πολιτικούς προϊστάμένους τους. Αυτό θα είναι και το εισιτήριο για την πραγματοποίηση διάσκεψης με τις προδιαγραφές εκείνης που συγκλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τις πλευρές μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι εμπλεκόμενοι διατηρούν τις θέσεις τους.