Από το London Eye στο Athens Den Koyn Eye! Αυτό ήταν ένα από τα πολλά σχόλια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την χριστουγεννιάτικη ρόδα της Πλατείας Συντάγματος, που στήθηκε με τυμπανοκρουσίες και αποσυναρμολογήθηκε εν μια νυκτί χωρίς ποτέ να γυρίσει. Βέβαια, οι εορταστικές εμπνεύσεις των εκάστοτε δημοτικών Αρχών της Αθήνας έχουν συχνά απασχολήσει και έφτασαν μέχρι του σημείου να σημειώσουν ρεκόρ Γκίνες –κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.

Σιδηροκατασκευή

για το βιβλίο των ρεκόρ

Ο νυν επίτροπος Μετανάστευσης και πρώην δήμαρχος Αθηναίων επί δύο τετραετίες –ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 1995 –φρόντισε να δώσει το δικό του στίγμα στον στολισμό της πρωτεύουσας. Κοσμοπολίτης και αριστοκράτης, όπως είχε συνηθίσει να εμφανίζεται, δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοτυπήσει. Και να οργανώσει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, που θα σάρωνε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στήνει, λοιπόν, στο Σύνταγμα ένα δέντρο από σιδερένια κατασκευή, που καλύπτουν 50.000 λαμπιόνια. Υψους 31,5 μέτρων, εκείνη τη χρονιά κατέκτησε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το υψηλότερο στην Ευρώπη. Στη διάρκεια της θητείας του φροντίζει ώστε κανείς να μην του πάρει την πρωτιά.

Ετσι, κάθε Χριστούγεννα το δέντρο αυξάνει το ύψος του –φτάνοντας τα 40 μέτρα –και τα λαμπιόνια ανεβαίνουν στις 100.000, με τις φωτισμένες κορδέλες σε διάφορα σημεία να εκτινάσσονται στα 60 χιλιόμετρα. «Πώς είναι δυνατόν να περηφανεύεται για ένα δέντρο

που δεν είναι δέντρο;» υπήρξε τότε το σχόλιο του Θόδωρου Πάγκαλου για τη σιδερένια κατασκευή. Του ανθυποψηφίου, σημειωτέον, του σημερινού ευρωπαίου επιτρόπου στις εκλογές του 1994, όταν τον είχε αποκαλέσει «κ. Τίποτα», για να οδηγήσει στην εκλογή Αβραμόπουλου ως του νεότερου μάλιστα σε ηλικία δημάρχου Αθηναίων.

Οι αλμυρές τιμές

της Ζαχαρούπολης

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια στον δημαρχιακό θώκο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Αθήνα ζει ακόμη στον απόηχο της αίγλης των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού. Και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος αποφασίζει να δώσει έναν διαφορετικό τόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το παγοδρόμιο που έφτιαξε και το επέκτεινε την επόμενη χρονιά με 450 τ.μ. πίστα στο Ζάππειο.

Ωστόσο, η έμπνευση της Ζαχαρούπολης, με τα σπιτάκια που πουλούσαν γλυκά και ζαχαρωτά στο Σύνταγμα, δεν αποδείχθηκε τόσο επιτυχής. Οι τιμές ήταν τόσο «αλμυρές», που έκαναν μικρούς και μεγάλους κυρίως να φεύγουν τρέχοντας. Στη Ζαχαρούπολη πιο τακτικοί θαμώνες υπήρξαν τελικώς οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης, που επισκέπτονταν τα σπιτάκια της Πλατείας Συντάγματος. Οχι για να αγοράσουν κάποιο ζαχαρωτό κόστους 32 ευρώ ή μια γκοφρέτα αξίας 20 ευρώ, αλλά για να ρίξουν πρόστιμα.

Το Μαγεμένο Δάσος

και το ντεκόρ-μολότοφ

Με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2007, ο επόμενος δήμαρχος της πόλης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, έσπευσε να βάλει τέλος στη Ζαχαρούπολη. «Τα γνωστά σπιτάκια με τις πολύ υψηλές τιμές φέτος δεν θα τα δείτε» έλεγε τότε. Αντί γι’ αυτά, βέβαια, έβαλε το Μαγεμένο Δάσος στον Εθνικό Κήπο. Φροντίζοντας να δώσει και ολυμπιακή λάμψη στο εγχείρημα, ανέθεσε τον φωτισμό στην Ελευθερία Ντεκώ που είχε αναλάβει την τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων του 2004. Ωστόσο, τα επόμενα Χριστούγεννα, του 2008, θα του επιφυλάξουν μια δυσάρεστη έκπληξη (μπουρλότο!) για το δέντρο που θα στήσει στο Σύνταγμα.

Την επόμενη χρονιά, ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλει να πρωτοτυπήσει και αυτός. Περίπου 250 μικρά έλατα –τα οποία, όπως σημειώνουν από τον Δήμο, δεν κόπηκαν αλλά βγήκαν με τη ρίζα τους και μεταφέρθηκαν –στήνουν ένα ιδιότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο με γαλάζια φωτάκια που αναβοσβήνουν συνεχώς σε ρυθμούς ντίσκο.

Στα χρόνια

των Μνημονίων

Και μετά περάσαμε στην εποχή Γιώργου Καμίνη. Θέλοντας ίσως να ανταγωνιστεί με οικολογικό τρόπο τον Αβραμόπουλο, αποφάσισε για το 2010 να στήσει στο Σύνταγμα «το ψηλότερο φυσικό δέντρο». Αποτέλεσμα; Ενα κυπαρίσσι, που με το ζόρι διέκριναν οι Αθηναίοι και το οποίο στολίστηκε με μοβ λαμπάκια και γιρλάντες παραπέμποντας περισσότερο σε άλλου είδους τελετές.

Εχοντας μπει για τα καλά στην τροχιά του Μνημονίου και της οικονομικής κρίσης, το 2011 οι στολισμοί της πρωτεύουσας θα είναι λιτοί. Για τον λόγο αυτόν κόβονται τα φωταγωγημένα δέντρα και οι διαφόρων τύπων εγκαταστάσεις και η δημοτική Αρχή επιλέγει να αξιοποιήσει το φυσικό τοπίο.

Κάπως έτσι οι νεραντζιές της Πλατείας Συντάγματος στολίζονται με κονσερβοκούτια και καλούνται μικρά παιδιά από διάφορα σχολεία της περιοχής να τα τοποθετήσουν. Μετά τον λιτό αυτόν εορταστικό στολισμό, η επιλογή του Δήμου ταξιδεύει σε κάτι πιο αφαιρετικό.

Οι Αθηναίοι έβλεπαν μέρες πριν από τα Χριστούγεννα μια σκαλωσιά καταμεσής της Πλατείας Συντάγματος. Αφελώς σκεπτόμενοι, θεωρούσαν πως είχε τοποθετηθεί για τις ανάγκες του στολισμού. Ομως έσφαλλαν καθώς επρόκειτο για την εικαστική επιλογή αντί δέντρου εκείνης της χρονιάς.

«Η Αθήνα γιορτάζει, με παιχνίδι το κέφι αλλάζει» ήταν το μότο για τις εκδηλώσεις του 2013 και, όπως φάνηκε, οι πειραματισμοί των προηγούμενων ετών έγιναν μάθημα για τη δημοτική Αρχή. Η επόμενη επιλογή ήταν ένα παραδοσιακό καραβάκι στο κέντρο της πλατείας.

Το 2015 μπορεί ο στολισμός να περιελάμβανε ένα μικρό φωτισμένο δέντρο, αλλά η τελετή φωταγώγησης είχε το δικό της άστρο με την παρουσία του Σάκη Ρουβά, ο οποίος μάλιστα αφιέρωσε και το κλασικό τραγούδι «Imagine» στα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι.

Μετά πάντως τους επί δεκαετίες εορταστικούς πειραματισμούς και τη φετινή αποτυχία της ρόδας, ο κάθε Αθηναίος μπορεί πλέον με ευκολία να αναφωνεί για το τι θα τον βρει του χρόνου: Imagine!
Εξτρα υπηρεσία για τα ΜΑΤ

Στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς του 2008 το… κάψανε στην Πλατεία Συντάγματος. Κυριολεκτικώς όμως. Ο τότε δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης βρέθηκε –όπως είπαμε –προ εκπλήξεως. Λίγο μετά τη φωταγώγηση του δέντρου, έμεινε αυτός και μαζί του και πολλοί άλλοι Αθηναίοινα θαυμάζουν αποκαΐδια.

Είναι οι ημέρες που η πρωτεύουσα βράζει μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και το φωτισμένο δέντρο της πλατείας γίνεται εύκολος στόχος για τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι βγάζουν την οργή τους και το κάνουν στάχτη. Το δέντρο ξαναστήνεται και ο Κακλαμάνης επιχειρεί για δεύτερη φοράνα δώσει έναν γιορτινό τόνοστην πόλη.

Ματαίως, καθώς το δέντρο πάλι καταστρέφεται και αυτή τη φορά στολίζεται και με σκουπίδια και άλλα τινά. Μετά και την εξέλιξη αυτή, η δημοτική Αρχή αποφασίζει να «ξεσκονίσει» το δέντρο, να ανάψει τα λαμπιόνια του, με μία όμως βασική διαφορά:

στον στολισμό προστέθηκαν σαν γαϊτανάκι γύρω γύρω από το δέντρο και καμιά 40αριά άνδρες των ΜΑΤ. Νυχθημερόν έκαναν βάρδιες ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα γινόταν για άλλη μία φορά πυροτέχνημα.

Οι εικόνες από το καμένο δέντρο, αλλά και τους πάνοπλους αστυνομικούς, κάνουν τον γύρο του κόσμου και γίνονται ακόμη και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες όπως η «New York Times». Σίγουρα, το συγκεκριμένο δέντρο δικαίως κέρδισε τον τίτλο του καλύτερα φυλασσόμενου!