Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει προκαλέσει η κίνηση του ΕΟΠΥΥ να φέρει σε διαβούλευση λίγο πριν το κλείσιμο του έτους σχέδιο σύμβασης που υποχρεώνει τα φαρμακεία σε πιστοποίηση για την πώληση αναλώσιμων υλικών για τον σακχαρώδη διαβήτη.

«Είναι αδιανόητο λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ να φέρνει προς ‘διαβούλευση’ σχέδιο σύμβασης το οποίο, πέραν των άλλων, υποχρεώνει τα φαρμακεία σε πιστοποίηση για τα αναλώσιμα υλικά, όταν την ίδια ώρα η πολιτεία θεωρεί τους χώρους των φαρμακείων ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τα φάρμακα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο η απαίτηση αυτή είναι «ανεφάρμοστη και εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι ο φορέας πιστοποίησης, δηλαδή το ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία) διαθέτει μόλις 13 επιθεωρητές για τα 11.000 φαρμακεία. Δηλαδή η πιστοποίηση των φαρμακείων θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια περίπου».

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, ανά τον κόσμο, όπου υπάρχει ανάλογη πιστοποίηση είναι προαιρετική και η μη ύπαρξη της δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα χορήγησης οποιουδήποτε προϊόντος.

Και καταλήγουν προειδοποιώντας ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥνα πληρώνουν από την τσέπη τους από την 1η Ιανουάριου τα αναλώσιμα υλικά για τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς αν εμμείνει ο οργανισμός στην απαίτηση για πιστοποίηση των φαρμακείων «ουσιαστικά απαγορεύει την επί πιστώσει χορήγηση των αναλωσίμων υλικών».