Τα χιόνια (και στο ΣΕΦ) ήρθαν την Πέμπτη μαζί με την Φενέρμπαχτσε αλλά ο Ολυμπιακός λειτουργώντας σαν εκχιονιστικό μηχάνημα την παρέσυρε και την νίκησε κατά κράτος (71-62).

Έστω και αν καρδιοχτύπησε στο φινάλε λόγω εξάντλησης, σωματικής και πνευματικής των παικτών του παίζοντας λόγω σοβαρώβ απουσιών από τραυματισμούς (εκτός οι Χάκετ, Πρίντεζης και Αγραβάνης), ουσιαστικά με ένα ρόστερ 8 παικτών.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε μάτ στον μεγάλο αντίπαλό του (Ομπράντοβιτς) παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και φτάνοντας σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ομάδας του στην εφετινή περίοδο βάση των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί, ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο της πιο επίπονης Ευρωλίγκας στην πρώτη τετράδα και ουσιαστικά ισοβαθμώντας και με άλλες ομάδες στη δεύτερη θέση.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν κατάθεση ψυχής σε άμυνα (κυρίως) και επίθεση με έναν εκπληκτικό Σπανούλη σε οργανωτικό ρόλο (7 πόντους – 7 ασίστ) που έδινε τη μπάλα με αστραπιαία ταχύτητα και έβγαιναν τα ελεύθερα σούτ. Ο Παπαπέτρου παίζοντας ουσιαστικό ως μοναδικό βασικό τεσσάρι εξουδετέρωσε τον Αντιτς και βοήθησε και επιθετικά, ενώ εκπληκτικοί ήταν και οι Παπανικολάου και Μάντζαρης στην άμυνα.

Λοτζέσκι και Γκρίν ανέλαβαν το ρόλο του εκτελεστή στην επίθεση ενώ ο Μπίρτς ήταν ο ογκόλιθος που έκανε τη διαφορά αν και η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Γιάνγκ που έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια.

Σλούκας και Αντιτς (που βραβεύτηκαν από τους προέδρους του Ολυμπιακού τους αδελφούς Αγγελόπουλους αν και αποθεώθηκε μονο ο Σκοπιανός καθώς ο Σλούκας αποδοκιμάστηκε από αρκετούς φίλους των Ερυθρολεύκων) εγκλωβίστηκαν από τους πρώην συμπαίκτες και όταν ξύπνησε ο πρώτος ήταν πλέον αργά.

Το τέλειο ημίχρονο (με διαφορά το καλύτερο εφετινό) είχε ο Ολυμπιακός στα πρώτα είκοσι λεπτά με τα πάντα να λειτουργούν στην εντέλεια για τους πρωταθλητές.

Φυσικά όλα ξεκινούσαν από την άμυνα, με τον Βαγγέλη Μάντζαρη να απενεργοποιεί τον καλό του φίλο (αλλά αντίπαλο για 40 λεπτά) Κώστα Σλούκα, τον Μπίρτς να είναι ογκόλιθος και στα μετόπισθεν εκτός από την επίθεση (όπου είχε 8 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο) και με Παπαπέτρου – εξαιρετικός πάνω στον Αντιτς – και Παπανικολάου να κλείνουν όλους τους διαδρόμους, οι Τούρκοι είχαν μόλις 5 πόντους στα πρώτα επτά λεπτά και 9 στο δεκάλεπτο (18-9) μένοντας σε αυτό το διάστημα στα 3/11 δίποντα και στο 1/7 τρίποντα !

Το πιο βασικό για τον Ολυμπιακό όμως ήταν ότι μόλις άρχισαν οι αλλαγές όχι μόνο δεν μειώθηκε η διαφορά, αλλά εκτοξεύτηκε !

Ο Γιάνγκ (στη θέση του Μπίρτς) ήταν θετικότατος σε άμυνα και επίθεση, ο Λοτζέσκι πρόσθεσε και πόντους στη θέση του Παπαπέτρου, ενώ ο Γκρίν αντικατέστησε επίσης με το παραπάνω (επιθετικά) τον Σπανούλη.

Η άμυνα του Ολυμπιακού έκλεινε χώρους, δημιουργώντας «ασφυξία» στους παίκτες του Ομπράντοβιτς που σούταραν υπό κακές προϋποθέσεις και πολλές φορές στη λήξη του χρόνου.

Δύο τρίποντα του Λοτζέσκι και του Γκρίν πήγαν τη διαφορά στο +13 (26-13 στο 14’) αλλά όλα τα λεφτά συνέχιζε να είναι η Ερυθρόλευκη άμυνα, που παρέμεινε συμπαγής παρά τις αλλαγές.

Το τρίτο (σε ισάριθμες προσπάθειες) εύστοχο τρίποντο του Γκρίν εκτόξευσε τη διαφορά στους 20 πόντους (37-17 στο 17’) ενώ ένα ακόμα τρίποντο του Μάντζαρη έκανε το 40-19 (19’) με την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να κλείνει τελικά το ημίχρονο με 7/14 τρίποντα (40-21).

Την ίδια ώρα οι παίκτες του «Ζότς» σούταραν με 35% στα δίποντα (8/23) και μόλις 11% στα τρίποντα (1/9).

Όπως τελείωσαν (με τρίποντη καταιγίδα) το ημίχρονο, έτσι ξεκίνησαν και το δεύτερο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου και με τρίποντα Παπαπέτρου και Μάντζαρη η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της στο +23 (46-23 στο 22’) με τον Ομπράντοβιτς να παρακολουθεί αποσβολωμένος το σώου των πρωταθλητών.

Η διαφορά –στην πιο αμφίρροπη περίοδο – διατηρήθηκε πάντως στους 18 πόντους για τον Ολυμπιακό (58-40 στο 30’) έστω και αν πλέον δεν έμπαιναν τόσο άνετα τα τρίποντα (2/7 σε αυτή την περίοδο οι γηπεδούχοι) αλλά με Μπίρτς και Γιάνγκ να ανανεώνουν τις επιθέσεις της ομάδας τους, το κακό ήταν μικρό, την ίδια ώρα που για τους Τούρκους ο μόνος που βρισκόταν στο…γήπεδο ήταν ο Γιάν Βέσελι (είχε 16π. και 7 ριμπάουντ) στα πρώτα 30 λεπτά.

Η κούραση έπαιξε σημαντικό ρόλο, στην εικόνα των γηπεδούχων στο τελευταίο δεκάλεπτο, καθώς είχαν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους (παίζοντας αναγκαστικά περισσότερο λόγω των απουσιών των Χάκετ, Πρίντεζη και Αγραβάνη).

Σλούκας και Ντίξον άρχισαν να βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι των γηπεδούχων, μαζεύοντας τη διαφορά ακόμα και μέχρι τους 11 πόντους (60-49 στο 34’) και εκεί ήταν ο Λοτζέσκι που πέτυχε ένα τρίποντο και καπάκι ένα δίποντο ανάσα (65-51).

Οι Τούρκοι συνέχιζαν να βρίσκουν σκορ, καθώς ήταν καθαρά θέμα κούρασης πλέον των παικτών των γηπεδούχων, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να κάνει συνεχόμενες αλλαγές για να δίνει ανάσες στους παίκτες του. Μείωσαν μέχρι τους τέσσερις πόντους (65-61) αλλά εκεί μίλησε ο Σπανούλης και έβαλε τέλος σε κάθε σκέψη των φιλοξενουμένων.

Τα δεκάλεπτα: 18-9, 40-21, 58-40, 71-62

Ολυμπιακός (17/39 διπ., 10/26 τρ., 7/12 βολ., 25-15 ριμπ., 15 ασιστ, 8 κλεψ., 3 κοψ., 13 λαθη): Γκριν 11(3/4τρ), Μπιρτς 10(13ρ), Γιανγκ 6(7ρ), Παπαπέτρου 12(2), Σπανούλης 7(7ασ, 5λ), Παπανικολάου 3(1), Μάντζαρης 8(2/9τρ), Λοτζέσκι 14(2)

Φενέρμπαχτσε (18/39 διπ., 6/22 τρ., 8/11 β., 23-13 ριμπ., 12 ασιστ, 4 κλεψ., 14 λαθ.): Ούντοχ 3(5ρ), Μαχμούτογλου, Άντιτς 5(1), Σλούκας 10(1τρ, 6ασ, 4λ), Αρνά, Νάναλι 2, Βέσελι 22(10/13δ, 10ρ), Κάλινιτς 1(5ρ, 3ασ), Ντίξον 9(2/9τρ), Ντατόμε 10(2τρ, 5ρ)

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι παίκτες μου έκαναν κατάθεση ψυχής»

Ο κόουτς του Ολυμπιακού ήταν ενθουσιασμένος από το πώς οι παίκτες του διαχειρίστηκαν το πλάνο του αγώνα και έπαιξαν και για τους απόντες.

«Ήταν από τα κορυφαία παιχνίδια μας, με κατάθεση ψυχής από όλα τα παιδιά, κυνηγώντας κάθε μπάλα, κάθε χαμένη φάση και ήταν όλοι εκπληκτικοί.

Το γεγονός μάλιστα ότι η αντίπαλος μας ήρθε όχι απλά υποψιασμένη, αλλά έτοιμη για όλα γνωρίζοντας τι εστί Ολυμπιακός, λόγω του κόουτς Ομπράντοβιτς αλλά και των Σλούκα και Αντιτς, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη νίκη μας» είπε ο Έλληνας τεχνικός που δεν θέλησε να σχολιάσει τον απολογισμό της ομάδας του στον πρώτο γύρο (10-5).

«Δεν ξέρω αν είναι καλός ή κακός, αυτό που ξέρω είναι ότι μας περιμένει ένας πολύ πιο δυνατός και δύσκολος δεύτερος γύρος και εκεί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι εύκολο να είσαι συνέχεια στο κόκκινο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αστραψε και βρόντηξε ο Ομπράντοβιτς

Από την πλευρά του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς άστραψε και βρόντηξε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές επανέλαβα στους παίκτες μου για το πόσο επιθετικός γίνεται στην έδρα του ο Ολυμπιακός.

Και είδατε και χωρίς Πρίντεζη και Αγραβάνη ο αντίπαλός μας και γυάλιζε το μάτι του και εμείς κοιτούσαμε. Κάποιοι παίκτες μπορούν να παίξουν το ρόλο του ηγέτη, ενώ κάποιοι όχι και πλέον θα πάρουμε τα μέτρα μας» τόνισε ο Ζότς προαναγγέλλοντας αλλαγές.

Πέρο Αντιτς:«Οι φίλοι του Ολυμπιακού ξέρουν ότι τους αγαπάω και πως τους έχω στην καρδιά μου.

Ο Πέρο Αντιτς δήλωσε ενθουσιασμένος για την επιστροφή του έστω και ως αντίπαλος στο ΣΕΦ, τονίζοντας ότι: «Οι φίλοι του Ολυμπιακού ξέρουν ότι τους αγαπάω και πως τους έχω στην καρδιά μου. Και την ομάδα και την Θύρα 7. Ήταν περίεργο, γιατί έπαιξα για πρώτη φορά απέναντι στον Ολυμπιακό. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία με πολλά συναισθήματα», ανέφερε χαρκτηριστικά για την επιστροφή του στο ΣΕΦ στην κάμερα της ΝΟVA. Πάντως είναι οξύμωρο να αποθεώνεται από τους φίλους του Ολυμπιακού ο Αντιτς και την ίδια ώρα να αποδοκιμάζεται (όχι από όλους) ο Κώστας Σλούκας, που δεν πούλησε ποτέ ολυμπιαφροσύνη αλλά αν μη τι άλλο πρόσφερε πολλά στην ομάδα και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έκαναν μεγάλη κίνηση που τον τίμησαν και ας τους «πλήγωσε» το καλοκαίρι.