Κρατώντας λευκές σημαίες στα χέρια περίπου 400 άνθρωποι ξεκίνησαν από τα προάστια του Βερολίνου για να περπατήσουν μέχρι το μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου.

Η «πορεία των πολιτών για το Χαλέπι», που πρωτοβουλία Πολωνής δημοσιογράφου και μπλόγκερ, μόνιμα εγκατεστημένης στο Βερολίνο, ξεκίνησε την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν πάνω από 3,5 μήνες για να καλύψουν τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Η πορεία θα καλύπτει καθημερινά 15-20 χιλιόμετρα, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή από εκείνην που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και την λεγόμενη οδό των Βαλκανίων.

«Βαδίζουμε για να ασκήσουμε πίεση» ανέφερε η δημοσιογράφος Άννα Άλμποτ μιλώντας στην εφημερίδα Taz. «Ο στόχος αυτής της πορείας είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια οι Σύροι πολίτες» προσέθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κινητοποιήσει με τον τρόπο αυτό το ευρύ κοινό.

Η 30χρονη δημοσιογράφος, που είναι μητέρα δύο παιδιών, δεν πιστεύει πάντως ότι η πορεία θα φτάσει μέχρι το Χαλέπι. Όπως είπε, το πιθανότερο είναι να σταματήσει στην Τουρκία.

Η Άλμποτ είχε την ιδέα αυτή στα τέλη Νοεμβρίου. «Αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει τα πράγματα, αν ένα πλήθος Ευρωπαίων και Δυτικών πήγαινε στο Χαλέπι, θα ερχόσασταν μαζί μου;» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. Αφού έλαβε θετική ανταπόκριση αποφάσισε να υλοποιήσει το όραμα της.