Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους καναδή τουρίστρια, σκοτώθηκαν την Κυριακή κοντά σε τουριστική τοποθεσία στη νότια Ιορδανία κατά τη διάρκεια σειράς ένοπλων επιθέσεων αγνώστων. Επειτα από πολύωρη αστυνομική επιχείρηση έπεσαν νεκροί τέσσερις από τους δράστες.

Επτά αστυνομικοί, δύο ιορδανοί πολίτες και καναδή τουρίστρια έχασαν τη ζωή τους, ενώ 27 άνθρωποι, αστυνομικοί και πολίτες, τραυματίστηκαν κατά τις επιθέσεις στο Καράκ, ανακοίνωσαν οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η πόλη Καράκ είναι γνωστή για το κάστρο του 12ου αιώνα, το οποίο περιγράφεται από τους τουριστικούς οδηγούς ως «λαβύρινθος θολωτών δωματίων και ατελείωτων διαδρόμων», και βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτίως της πρωτεύουσας Αμάν.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τέσσερις ένοπλοι που είχαν καταφύγει μετά τις επιθέσεις στο κάστρο σκοτώθηκαν έπειτα από πολύωρη αστυνομική επιχείρηση.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν οι τέσσερις αυτοί ένοπλοι ήσαν οι μόνοι που συμμετείχαν στη σειρά των επιθέσεων που προηγήθηκαν.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για «πέντε έως έξι ενόπλους», όμως ο ιορδανός πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι δήλωσε ότι «οι ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει» δέκα άνδρες που βρίσκονται οχυρωμένοι στο εσωτερικό του κάστρου του Καράκ.

Δεν υπήρξε ομηρεία

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σπίτι της πόλης κατά αστυνομικής περιπόλου η οποία έλαβε κλήση για πυρκαγιά. Οι ένοπλοι που βρίσκονταν στο κτίριο άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών και στη συνέχεια διέφυγαν.

Λίγη ώρα αργότερα ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον άλλης αστυνομικής περιπόλου και ταυτόχρονα άλλοι ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί εντός του ιστορικού κάστρου της πόλης επετέθησαν στο αστυνομικό τμήμα του Καράκ «τραυματίζοντας πολλούς αστυνομικούς και περαστικούς».

Στη συνέχεια, η αστυνομία περικύκλωσε το κάστρο και τη γύρω περιοχή αναζητώντας τους δράστες των επιθέσεων.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι για κάποιο διάστημα άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ένα από τα πρώτα επίπεδα του κάστρου όταν οι ένοπλοι βρήκαν εκεί καταφύγιο, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες για ύπαρξη ομήρων.

Απλώς, οι άνθρωποι «φοβήθηκαν να φύγουν όταν οι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά με τις αστυνομικές δυνάμεις», διευκρίνισε η πηγή.

Η Ιορδανία, η οποία έχει γίνει στο παρελθόν στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων, είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, ενώ φιλοξενεί δυνάμεις του συνασπισμού στο έδαφός της.