Υστερα από ένα διάστημα έντονων αντιπαραθέσεων, το τοπίο για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ξεκαθάρισε χθες απομακρύνοντας το ενδεχόμενο κραδασμών στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Με κοινή ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έγινε γνωστό ότι κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας «τη δέσμευσή τους για εποικοδομητική συνεργασία και συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ουσιαστικά οι ανακοινώσεις σφραγίζουν την παραμονή του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου, τουλάχιστον έως τη σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2017.

Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο το νέο μέλος το οποίο θα προταθεί από το ΤΧΣ για το ΔΣ της τράπεζας (στη θέση απερχόμενου μέλους από την πλευρά των εργαζομένων) να αναλάβει θέση αντιπροέδρου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Θωμόπουλος εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρος της Εθνικής –έντεκα από τα δώδεκα μέλη του ΔΣ υπερψήφισαν την υποψηφιότητά του. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ (ελέγχει περισσότερο από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής) στο ΔΣ της τράπεζας, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Δημήτρη Τσιτσιράγκου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το ΔΣ της τράπεζας για να εκλεγεί, το αργότερο, μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Η διαδικασία πλήρους ανασυγκρότησης του ΔΣ ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του σχετικού νόμου (3864/2010), θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Παράλληλα, η τράπεζα δεσμεύεται μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του προέδρου του ΔΣ.