H κυβέρνηση της Κολομβίας και οι FARC υπέγραψαν τη νέα, «αναθεωρημένη» ειρηνευτική συμφωνία για οριστική λήξη της πολυετούς σύγκρουσης, με τελικό βήμα την έγκρισή της από το Κογκρέσο -χωρίς, αυτή τη φορά, στήσιμο δημοψηφίσματος.

Η αρχική συμφωνία είχε καταπέσει απροσδόκητα στην κάλπη, ενώ η αντιπολίτευση επέκρινε και το νέο κείμενο ως μικρή τροποποίηση μίας συμφωνίας που είχε απορρίψει ως υπερβολικά «επιεική» στους αντάρτες.

Το συνολικό κείμενο της συμφωνίας, έκτασης πλέον των 300 σελίδων, είχε προηγουμένως δημοσιοποιηθεί σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει το κλίμα στο τμήμα των ψηφοφόρων που είχαν απορρίψει την πρώτη συμφωνία, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφαση να μην περάσει η αναθεωρημένη συμφωνία από νέο δημοψήφισμα με το επιχείρημα πως θα δίχαζε τη χώρα και θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία -ενώ επικεφαλής του στρατοπέδου που ήθελε απόρριψη της συμφωνίας είχε τεθεί ο τέως πρόεδρος Ουρίμπε.

«Η νέα συμφωνία πιθανώς δεν θα ικανοποιεί τους πάντες, αλλά αυτό γίνεται πάντα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες, υπάρχουν πάντα επικριτικές φωνές, αυτό είναι σεβαστό και κατανοητό» είπε ο Σάντος.

Το αναθεωρημένο κείμενο περιέχει αρκετά τεχνικά σημεία, διευκρινίζοντας λεπτομερέστερα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα ατομικής ιδιοκτησίας και το πώς θα παραμείνουν υπό «περιορισμό» σε αγροτικές περιοχές όσοι αντάρτες είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά τη διάρκεια της σύρραξης.