Η εκλογολογία των τελευταίων ημερών κυριάρχησε στη χθεσινή, εναρκτήρια, συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι γενικοί εισηγητές του κρατικού προϋπολογισμού άλλωστε, επέλεξαν να μην κολυμπήσουν στα αχαρτογράφητα νερά του νομοσχεδίου με το «καλημέρα σας». Ωστόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έλειψε η σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η εκτίμηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος υποστήριξε πως όποια διευθέτηση για το χρέος κι αν γίνει, κινδυνεύει να πάει χαμένη όσο η κυβέρνηση συνεχίζει με τις ιδεοληψίες και την ανεπάρκειά της να διώχνει τους επενδυτές από την Ελλάδα. «Οπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία –και δεδομένου ότι όλοι οι Ελληνες αισθάνονται στο πετσί τους τη χειροτέρευση της κατάστασης –σε λίγους μήνες, ακόμα κι αν σας παρακαλάει η ΝΔ να μην κάνετε εκλογές, εσείς θα επιχειρήσετε ηρωική έξοδο για να σώσετε οτιδήποτε σώζεται από τα ποσοστά σας» τόνισε ο Χατζηδάκης για να προσθέσει: «Επιχειρήστε το, λοιπόν, μια ώρα αρχύτερα. Θα είναι καλύτερο και για σας και για τη χώρα». Στην εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση παίζει ένα από τα τελευταία της πολιτικά χαρτιά» προχώρησε όμως και ο Γιώργος Αμυράς.

Ο Σαμαράς. Λίγη ώρα αργότερα, στον διάδρομο έξω από τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών, ανάλογη ήταν και η ανάγνωση της κατάστασης από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η άθροιση των προβλημάτων, οι κακές σφυγμομετρήσεις, η αξιολόγηση και όλα όσα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα –νόμος Κατρούγκαλου και Ασφαλιστικό –οδηγούν τον καθένα να κάνει πολλές σκέψεις, δεύτερες και τρίτες. «Αυτή είναι η ζωή και η πολιτική!» είπε, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, παρατηρώντας πως είναι από τις σπάνιες φορές που έχουν ανοίξει ταυτόχρονα με αυτά της οικονομίας. Βεβαίως, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο. Η αιτία, κατά τον Σαμαρά, εντοπίζεται στο ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν εκπέμπει ούτε ακτινοβολία, ούτε σταθερότητα».

Το χρέος. Κατά την απογευματινή συνεδρίαση πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Προσδοκία μας είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup και να παραμετροποιηθούν το μεθεπόμενο διάστημα, με προοπτική εφαρμογής από το 2018 και μετά. Προσδοκία μας είναι επίσης τον χειμώνα του 2017 η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα αποτελέσει τον προθάλαμο της εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις αυτές, είναι των αγορών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίθεση από ΚΚΕ – ΔΗΣΥ. Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «το πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση θα είναι ματωμένο». Μάλιστα έκανε λόγο για «αντιλαϊκό και ταξικό» προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί «εργαλείο αναδιανομής προς το μεγάλο κεφάλαιο». «Δεν πρέπει να εμπλακούν και να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις συμπληγάδες ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, στον εντυπωσιακό ανταγωνισμό ο οποίος γίνεται» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός για το 2017 είναι μια «νέα προσπάθεια εξαπάτησης των φτωχών και αδυνάμων» καθώς, όπως επισήμανε, το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης τους αφαιρεί από την τσέπη 4,8 δισ. ευρώ για να τους δώσει πίσω λιγότερο από 900 εκατ. ευρώ. «Δεν υπάρχει ούτε αναδιανομή, ούτε αριστερό πρόσημο» διαπίστωσε ο Κουτσούκος, κάνοντας λόγο ακόμη και για «λογιστικού χαρακτήρα πολιτική απάτη».