Εκλογές εμείς; Ούτε μία στο τρισεκατομμύριο. Η Νέα Δημοκρατία τις θέλει. Τέταρτο Μνημόνιο εμείς; Οχι, αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Μαξίμου ξορκίζει τις εκλογές μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ που έχει –όπως είπε –ως στόχο την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές». Η κυβέρνηση υποβαθμίζει ωστόσο αυτήν τη διατύπωση και επιμένει ότι αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν να αποκαλύψει τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη που διακαώς επιζητεί τις εκλογές, για να τονίσει πως μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επί της ουσίας, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αντιπαραβολή των δύο πολιτικών σχεδίων. Το σχέδιο του Μαξίμου θέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση με επιτυχία, να πετυχαίνει λύση για το χρέος, να εξασφαλίζει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ακολούθως να βγαίνει στις αγορές. «Δεν ξεχνάμε ότι ο μεγάλος μας στόχος είναι να κάνουμε πράξη τη μεγάλη υπόσχεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό είναι το μοναδικό πολιτικό σχέδιο που έχει πιθανότητες επιτυχίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του, ζητώντας να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.

ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΔ. Το αντίπαλο πολιτικό σχέδιο της Πειραιώς είναι σύμφωνα με την πρωθυπουργική εξήγηση η υπογραφή ενός τέταρτου σκληρού Μνημονίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η στρατηγική, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκει την αποτυχία της δεύτερης αξιολόγησης και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να χαθεί το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της εξόδου στις αγορές, καταλήγοντας στο τέλος σε αδιέξοδο. Δηλαδή στην αναγκαιότητα να ζητήσει η χώρα νέο δάνειο, εφόσον προηγουμένως έχει φτάσει στις κάλπες. «Οι όροι του Μνημονίου που ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης είναι άγρια λιτότητα και περικοπές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και παιδείας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει το χατίρι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας ενώπιον βουλευτών, μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών παραγόντων. Ανέφερε ότι με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να υπάρξει η περίφημη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχουν απομείνει κάποιες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση, το Eurogroup μπορεί να συναινέσει για την πολιτική κατεύθυνση της συμφωνίας προκειμένου αρχές Ιανουαρίου να κλείσει και το νομικό σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ωστόσο ότι αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον δεν υπάρξουν άσκοπες κωλυσιεργίες και δεν κατατεθούν παράλογες απαιτήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε ως παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών τη λήψη νέων μέτρων –πολύ περισσότερο εάν αυτά αφορούν τα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος και ασφαλώς τη συνέχιση της «ποινής αποκλεισμού της χώρας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η κυβέρνηση προσδιορίζει ως τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης τα εργασιακά και μάλιστα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων με επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της ρήτρας υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Δηλαδή να ισχύει υπέρ του εργαζομένου η πιο ευνοϊκή γι’ αυτόν σύμβαση. Αυτό σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό δεν είναι μία «εμμονή της Αριστεράς» αλλά τερματισμός του καθεστώτος γαλέρας που επικράτησε τα χρόνια της κρίσης με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«ΜΠΑΝΑΝΙΑ». Η χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε σχεδόν στη στάση της ΝΔ και προσωπικά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε και λίγο Βενιζέλο στην ομιλία του, λέγοντας πως δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την κοινωνία να καταστραφούν «για να έρθει αυτός να τη λεηλατήσει μαζί με τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο και τους ίδιους συνεργάτες και συνεργούς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων των δανειστών και των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των εργοδοτών, περνώντας από το «Μένουμε Ευρώπη του 2015» στο «γινόμαστε Μπανανία». Καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για βαθιά υπονομευτική στάση και την ίδια στιγμή για «ορκισμένα αντιλαϊκή, αντικοινωνική και ορκισμένα ταξική» στάση με την υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων. Επίσης προσάπτει τον πρόεδρο της ΝΔ εθνικά επιζήμια στάση διότι δεν πιέζει την κυβέρνηση «αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ. Η απάντηση του Μαξίμου σε όλα αυτά είναι μία νέα πορεία προς τον λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για μία ακόμη φορά από τα στελέχη του να βγουν έξω από το Μαξίμου, από τη Βουλή, από τα υπουργικά, βουλευτικά και κομματικά γραφεία και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία ακόμη κι αν πρόκειται να δεχθούν αυστηρή κριτική. «Θέλω να είμαστε δίπλα τους ως αποκούμπι, ως στήριγμα για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα, να μοιραστούμε τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας και να προβάλουμε το πολιτικό έργο μας» είπε στους βουλευτές ο Πρωθυπουργός. Ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μπει σε «διάταξη μάχης» ώστε να μην παρακολουθεί αλλά να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε απογοήτευση από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την απέδωσε όμως στην ελπίδα πιο γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας. «Βρισκόμαστε στη μέση του ποταμού. Θα κολυμπήσουμε να βγάλουμε τη χώρα, να βγούμε στην άλλη μεριά της όχθης» είπε χαρακτηριστικά.

Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα

Η έξοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία αρχίζει με περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη. Αύριο ο Πρωθυπουργός θα περάσει από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη με πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και ανοιχτή ομιλία στην πρωτεύουσα της Ροδόπης. Επίσης θα επισκεφθεί μειονοτικό χωριό και μειονοτικό σχολείο για να καταλήξει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει το Πρωθυπουργικό Γραφείο και θα επισκεφθεί το τεχνολογικό κέντρο «Νόησις».