Για ανάγκη συστράτευσης όλων των «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», οι οποίες στέκονται «απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε για το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου «Το Νησί που φεύγει», σε πάνελ με τη συμμετοχή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

«Πρέπει να ακούσουμε τον βουβό πόνο της ελληνικής κοινωνίας, στους χώρους δουλειάς, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στα startups, μέσα από μια συμφωνία αλήθειας και έναν νέο πατριωτισμό – αντίπαλο δέος σε έναν αδίστακτο λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι και το νόημα του αποψινού καλέσματος του συγγραφέα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η κλεψύδρα των ευκαιριών αδειάζει σταθερά σε βάρος της χώρας», η οποία, όπως είπε, χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πρότυπο, στην εποχή του «μετα-λαϊκισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης καυτηρίασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι πρέπει «να υπερβούμε τις διαιρέσεις και να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας»

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, οπότε και ήταν σαφής η βελτίωση όλων των δεικτών», είπε.

Παράλληλα έκανε λόγο για τυχοδιωκτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, που της στέρησαν μια διπλή ευκαιρία:

μιας προνομιακής μεταχείρισης από τους πιστωτές,

μιας σταθερής πορείας ανάπτυξης με όχημα τη βελτίωση του κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι το 2015 η χώρα βρέθηκε μία ανάσα από τον ιστορικό της εκτροχιασμό, έξω από τους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ δήλωσε ότι «στεκόμαστε απέναντι στον λαϊκισμό, από όπου κι αν προέρχεται».

Είπε επίσης ότι «η ωρίμανση της κοινωνίας μόνο πρόσφατα επήλθε», ενώ εκτίμησε ότι «ίσως μοναδικός τρόπος ήταν η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής που επέφερε».

«Οι βασικές παραδοχές του συγγραφέα με βρίσκουν σύμφωνο», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση.

Τι είπαν Βενιζέλος και Θεοδωράκης

«Θα στενοχωρήσει τον Κυριάκο» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις συμμετοχής και αυτό αφορά και τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος, η Δημοκρατική Παράταξη, η κεντροαριστερά, είναι ο θεματοφύλακας της μόνης υπαρκτής και εφικτής εθνικής στρατηγικής. Αυτό αγωνιστήκαμε να το προβάλουμε, αγωνιστήκαμε να το εφαρμόσουμε, έχουμε φτύσει αίμα, και νομίζω τώρα που είναι πανθομολογούμενο το αίτημα για αλλαγή συσχετισμών, για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή κυβέρνησης, πρέπει αυτός ο μεσαίος προοδευτικός χώρος να παίξει τον καθοριστικό ρόλο», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «στη δική μας κοίτη είναι που θα προσχωρήσουν όλες οι πραγματικά δημοκρατικές, πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες, όχι απλά και μόνο θα συγκυβερνήσουν, αλλά και θα συνεγείρουν τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις».

Οταν ρωτήθηκε για τις φήμες περί φλερτ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, και άλλου είδους παρασκηνιακές συναντήσεις, απάντησε: «Αυτά δεν τα ξέρω, δεν με αφορούν, δεν τα γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με τίποτα που να έχει σχέση με τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ακόμα κι αν αυτές είναι για έναν σκοπό αθώο, όπως είναι για παράδειγμα ο χορός» -σαφής αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για το ταγκό με τον Κώστα Λαλιώτη στο Σύνταγμα και τη διάψευση του κ. Λαλιώτη που ακολούθησε.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε με μία αλληγορία: «Το νησί φεύγει. Ελπίζω μόνο να μην φύγει προς το σημείο Νέμο -το θαλάσσιο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού που είναι το πιο απομακρυσμένο θαλάσσιο σημείο από οποιαδήποτε στεριά. Το σημείο Νέμο υπάρχει και κάποιος πρέπει να σταματήσει το νησί που φεύγει. Κάποιος; Οχι κάποιος, κάποιοι. Γιατί ο ένας δεν αρκεί και γιατί μιλάμε για ένα ολόκληρο νησί».