Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι μίλησε με τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία η οποία αποσκοπούσε να αναβιώσει φιλική σχέση που είχε δημιουργηθεί όταν και οι δύο ήταν επιχειρηματίες, έκανε γνωστό η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής.

Ο Μάκρι είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που έχουν μιλήσει με τον Τραμπ από την εκλογή του την περασμένη εβδομάδα και επίσης ένας από τους προέδρους της ηπείρου που έχουν εργαστεί σκληρότερα για να βελτιώσουν τις σχέσεις των χωρών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η πιο σημαντική πτυχή της συνομιλίας είναι ότι η προσωπική σχέση που είχαν για πολλά χρόνια επαναβεβαιώθηκε και ξαναεδραιώθηκε», είπε η υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Μαλκόρα, η οποία προγραμμάτισε το τηλεφώνημα, σε τοπικό ραδιοσταθμό.

Ο Μάκρι, γιος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αργεντινής, έθεσε τέλος σε 12 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής όταν ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχε εκφράσει δημόσια την προτίμησή του για την Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές της περασμένης Τρίτης.

Ο αργεντινός υπουργός, 57χρονών, συνάντησε τον Τραμπ πριν από δεκαετίες όταν εργαζόταν για τον πατέρα του Φρανσίσκο Μάκρι. Σύμφωνα με βιβλίο που έγραψε ο πατέρας Μάκρι, ο γιος του κέρδισε τον Τραμπ σε γύρο γκολφ κατά τη διάρκεια πολύπλοκης μεσιτικής συμφωνίας στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’80, και ο Τραμπ έσπασε τα μπαστούνια του γκολφ από τον θυμό του.

Του πούλησε το μερίδιό του

Ο Φρανσίσκο Μάκρι πούλησε το μερίδιό του στο συγκρότημα κατοικιών και γραφείων Lincoln West στη Νέα Υόρκη στον Τραμπ, το 1985.

Κατά τη διάρκεια του 15λεπτου τηλεφωνήματος τη Δευτέρα, ο αργεντινός ηγέτης είπε στον Τραμπ ότι ελπίζει πως θα τον δει στο Μπουένος Αϊρες κατά τη συνάντηση των χωρών της ομάδας G20 το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου. Ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Μάκρι θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο πριν από αυτό, και υποσχέθηκε ότι η Αργεντινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν «την στενότερη σχέση στην ιστορία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μάκρι έχει δεσμευτεί να ανοίξει την Αργεντινή στον υπόλοιπο κόσμο μετά από μακροχρόνια απομόνωση, και έχει ιδιαίτερα επιδιώξει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Αργεντινής βασίζεται σε κύμα ξένων επενδύσεων για να βοηθήσει ώστε να βγει η χώρα του από την ύφεση.

Ο Ομπάμα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου έχουν επισκεφθεί το Μπουένος Αϊρες αυτήν την χρονιά.

Η Αργεντινή συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την εξαγωγή λεμονιών και βόειου κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται για να συνάψουν συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, οι οποίες θα βοηθήσουν να επιστραφούν στη χώρα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό.