Σε τροχιά Ομπάμα κινείται η κυβέρνηση αξιολογώντας ως ιδανική τη συγκυρία της έλευσής του στην Αθήνα μία μόλις εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Κι αυτό διότι στην τελευταία εκτός ΗΠΑ ομιλία του απερχόμενου αμερικανού προέδρου «από το λίκνο της δημοκρατίας» –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου –στρέφει το ενδιαφέρον της η παγκόσμια κοινή γνώμη αναμένοντας από τον Ομπάμα να προβεί ενδεχομένως και στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την αλλαγή σελίδας με την εκλογή Τραμπ.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ δεν αφαιρεί σε τίποτα την αξία και τη βαρύτητα του ταξιδιού Ομπάμα στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δύο σημαντικά στοιχεία βάρυναν στην απόφαση του απερχόμενου πλανητάρχη να επισκεφθεί την Αθήνα προτού παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον διάδοχό του. Αφενός η θετική ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στην υποδοχή των προσφύγων –το Μεταναστευτικό είναι ψηλά στην ατζέντα Ομπάμα –και αφετέρου το γεγονός πως στην Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη ο λαός της εν μέσω κρίσης στράφηκε προς την Αριστερά διατηρώντας την ανάπτυξη των ακροδεξιών φανατικών στοιχείων σε πιο χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ διοργάνωσε στο πλαίσιο της ετήσιας Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Προσφυγικό στη Νέα Υόρκη ειδική διάσκεψη στην οποία μάλιστα μίλησε τότε και ο έλληνας Πρωθυπουργός. Επίσης ο Ομπάμα και το επιτελείο του εμφανίζονται να έχουν εντυπωσιαστεί από το στοιχείο πως η ελληνική κοινωνία στήριξε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, τη μοναδική στην Ευρώπη, την ώρα που ακόμη και στη χώρα του καταγράφεται θεαματική άνοδος των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Το Μαξίμου περιμένει, επομένως, μία θερμή δήλωση Ομπάμα για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και συγχρόνως προσβλέπει σε μία δημόσια στήριξή του για το ζήτημα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους. «Μία δήλωση για το χρέος δεν είναι απλώς μία δήλωση. Εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από άλλες ενέργειες» δηλώνει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την υπόθεση του χρέους ως «δύσκολη μάχη», πιστεύει όμως ότι έστω και αποχωρών ο Ομπάμα έχει τη βούληση και την ισχύ να ωθήσει προς μία κατεύθυνση θετική για τα ελληνικά συμφέροντα την υπόθεση του χρέους. Κυβερνητικοί παράγοντες εστιάζουν στην παρουσία και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών θέλοντας να δείξουν πως ο Ομπάμα δεν έρχεται στην Αθήνα μόνο για να σκορπίσει χαμόγελα αλλά και για να αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Θυμίζουν δε τα όσα φέρεται να είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών στον Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντησή τους στο Μαξίμου τον περασμένο Ιούλιο τονίζοντας πως «επιθυμία του προέδρου είναι να βρεθεί λύση για το χρέος πριν από τη λήξη της θητείας του». Ομοίως ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς είπε σε ενημέρωση που έκανε πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές έως ότου ο πρόεδρος φύγει από τη θέση του». Και συμπλήρωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να δηλώσει στην Αθήνα ότι αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων την περίοδο της κρίσης και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση υποδέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ στον Αλέξη Τσίπρα μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή», γι’ αυτό και το Μαξίμου σχολίαζε χθες πως την ώρα που ο Ομπάμα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, η Νέα Δημοκρατία ζητεί να φύγει και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Κυβερνητικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση πως όσο κι αν ορισμένοι κύκλοι επιθυμούσαν να μειώσουν την σημασία της επίσκεψης Ομπάμα η πραγματικότητα είναι πως συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. «Θα επρόκειτο για μικροψυχία αν δεν ήταν στην πραγματικότητα άλλο ένα επεισόδιο της τυφλής αντιπολιτευτικής γραμμής που επενδύει μονάχα στο χάος και στην καταστροφή» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για λόγους συμβολισμού καθώς μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του θα επικεντρωθεί στις αξίες της Δημοκρατίας. Από την κυβέρνηση υποδείχθηκαν στους Αμερικανούς τουλάχιστον 5-6 σημεία από τα οποία θα μπορούσε να γίνει η προεδρική ομιλία και τελικώς επελέγη ως καλύτερη λύση το υπερσύγχρονο κτίριο της Συγγρού.

Ενα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης σχετίζεται με τα θέματα ασφάλειας του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου. Καθημερινά γίνονται πολλές συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το υπουργείο δεν υποτιμά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν ευελπιστώντας ότι οι αντιδράσεις θα περιοριστούν στα αναμενόμενα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την πιθανότητα να υπάρξουν πιο δυναμικές αντιδράσεις από κάποιες ακροαριστερές ομάδες.