Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένας δισεκατομμυριούχος που ανέβηκε στην εξουσία το 1994 στην Ιταλία χωρίς να έχει πολιτική πείρα, βλέπει «προφανείς αναλογίες» ανάμεσα στον ίδιο και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έναν επιχειρηματία που «σε κάποια στιγμή της ζωής του αποφάσισε να αφιερώσει τις ικανότητές του και την ενέργειά του στη χώρα του».

«Υπάρχουν κάποιες προφανείς αναλογίες, έστω κι αν η ιστορία μου ως επιχειρηματία είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή του Τραμπ, τον οποίο δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να συναντήσω», δηλώνει ο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Σύμφωνα με τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος κατέκτησε την εξουσία πάνω στα ερείπια της ιταλικής χριστανοδημοκρατίας μετά την επιχείρηση «Mani pulite» (καθαρά χέρια), ο Ντόναλντ Τραμπ «εξελέγη απ’ όλους τους Αμερικανούς που είχαν κουραστεί από μια παλιά πολιτική, κλεισμένη στον εαυτό της, η οποία είχε καταστεί ανίκανη να ακούει και να καταλαβαίνει».

Η πολιτική αυτή διέπραξε «το τυπικό λάθος που κάνει η αριστερά σ’ όλον τον κόσμο», διαβεβαιώνει. «Το λάθος να πιστέψει πως η «πολιτική ορθότητα» είναι το μέσον για να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους, χωρίς να καταλαβαίνει ότι οι αληθινά αδύναμοι είναι οι πολίτες που έχουν εξουθενωθεί από το Κράτος, τους φόρους, τη γραφειοκρατία, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την ανεργία, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Και αυτό ισχύει για την Αμερική, όπως και για την Ιταλία και την Ευρώπη».

Αν και ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε σαφώς πάρει θέση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται στη συνέντευξη ως «ένας φιλελεύθερος και λαϊκός κεντρώος», δεν πήρε θέση κατά την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και αρνείται να το κάνει και μετά την ψηφοφορία.«Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ας τον αφήσουμε τώρα να δουλέψει (…). Οι πρόεδροι κρίνονται απ’ αυτά που κάνουν», καταλήγει.

Επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τρεις φορές από το 1994 έως το 2011, ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος γιόρτασε τον Σεπτέμβριο τα 80 του χρόνια, εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του κόμματός του, του Φόρτσα Ιτάλια, όμως διαβεβαιώνει πως θέλει να πάρει αποστάσεις από την πολιτική.