Νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναδείχθηκε ο Ρεπουμπλικανικός Ντόναλντ Τράμπ.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ενώπιον των οπαδών του που φώναζαν USA, USA.

Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τράμπ.

«Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Μας συνεχάρη», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι με τη σειρά του έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλό του για τη σκληρή μάχη που έδωσε.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάστηκε πολύ σκληρά και για μακρό χρονικό διάστημα και η Αμερική της οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες της.

Ο Τραμπ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να αναχαιτιστούν οι διχαστικοί άνεμοι και οι Αμερικανοί να ενωθούν ως έθνος. Παράλληλα δεσμεύθηκε σε κάθε πολίτη ότι θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Εξάλλου επεσήμανε απευθυνόμενος σε όσους δεν τον υποστήριξαν ότι τους τείνει το χέρι για να τον καθοδηγήσουν, να συνεργαστούν μαζί του και να ενώσουν τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία κίνημα, η δουλειά στο οποίο ξεκινά μόλις τώρα που τελείωσε η προεκλογική εκστρατεία, και υπογράμμισε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στις επιχειρήσεις για να βοηθήσει τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι, ενώ πρόσθεσε ότι θα ανοικοδομήσει τα κέντρα των πόλεων, τους αυτοκινητόδρομους και τις υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ εκτιμά ότι θα δοθεί δουλειά στους ανθρώπους.

Επιτέλους θα φροντίσουμε τους βετεράνους μας, τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει ένα σχέδιο εθνικής ανάπτυξης και ανανέωσης, καθώς διαθέτει, όπως είπε, ένα πολύ καλό οικονομικό πλάνο, ώστε να διπλασιάσει την ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσει την οικονομία της.

Η Αμερική δεν θα συμβιβάζεται πλέον με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, τόνισε, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ θα τα πηγαίνουν καλά με τις χώρες που επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά με αυτές. Θα αντιμετωπίσουμε δίκαια τους πάντες, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και προσθέτοντας ότι θα επιζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος και όχι εχθρότητα.

Καταλήγοντας, ο Τραμπ είπε ότι ανυπομονεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε ότι για να μείνει στην Ιστορία θα πρέπει να κάνει πραγματικά καλή δουλειά. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι έπειτα από 2,3,4 ή 8 χρόνια οι υποστηρικτές του θα είναι περήφανοι για αυτόν.

Παρόλα αυτά στην επινίκια ομιλία του ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο διαβόητο τείχος που θέλει να ανεγείρει στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς απευθυνόμενος στους ψηφοφόρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική νύχτα.

Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός μίλησε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ θα ξανακάνουν μεγάλη την Αμερική.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πενς είπε ότι αντιμετωπίζει με ταπεινότητα την απόφαση του αμερικανικού λαού.

«Η Αμερική εξέλεξε νέο πρόεδρο» δήλωσε ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο κ. Τραμπ έχει ήδη εξασφαλίσει 276 εκλέκτορες, έξι περισσότερους από όσους χρειαζόταν για να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Η ομιλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων

9:50Τα αμερικανικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανακηρύσσουν τον Ντόναλντ Τραμπ νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

9:47Η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και αναγνώρισε την ήττα της στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες στις ΗΠΑ, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

9:44Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Πολιτεία-κλειδί του Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες), μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ενώ το Associated Press μετέδωσε πως είναι σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

9:00 Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον είπε ότι ακόμα υπάρχουν πολιτείες που δεν έχει κριθεί τίποτα, οπότε «ας πάμε για ύπνο και τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο». Από τα λόγια του προφανώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ίδια δεν θα μιλήσει απόψε. «Είναι πολύ περήφανη για όλους σας και θέλει να σας διαβεβαιώσει ότι δεν έχει ακόμα τελειώσει» είπε ο Τζον Ποντέστα. Μετά από αυτό, το εκλογικό κέντρο της άδειασε.

8:47 Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην απερχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν -άνθρωπος που κράτησε αποστάσεις από τον Τραμπ- τον συνεχάρη για τη μεγάλη βραδιά.

8:07 Οπαδοί (και αντίπαλοι, όπως φαίνεται) σπεύδουν στην περιοχή του Trump Tower (στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν)

08:00 Σε επίπεδο ψήφων ο Τραμπ κινείται στα 48,3 εκατομμύρια ψήφους (48,3%), έναντι 47,2 εκατ. ψήφους της Κλίντον (47,2%).

7:48 Από τα στοιχεία των exit polls προκύπτει ένα ενδιαφέρον στοιχείο: περίπου 1 στους 3 νέους και 1 στους 3 ισπανόφωνους ψήφισαν τον Τραμπ.

7:40 Το CNN αντιμετωπίζει με ελαφρώς ειρωνική διάθεση ότι ακόμα και στην Πενσιλβάνια, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, ο Τραμπ μπορεί και να κερδίσει.

7:32 Το CNN δίνει στην Χίλαρι την Νεβάδα με 6 εκλεκτορικές ψήφους. Το νέο σκορ: 238-215.

07.08 Αυξάνεται το προβάδισμα Τραμπ (238-209). Παίρνει και την Άιοβα.

Το Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν είναι καθοριστικής σημασίας. Και στις δύο πολιτείες προηγείται ο Τραμπ

07.00 Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Αλάσκα (3 εκλέκτορες) και την Χαβάη (4)

06:45 Και η Τζόρτζια στον Ντόναλντ Τραμπ – 232 εκλέκτορες έναντι 219 της Χίλαρι Κλίντον

06.44 Αυτήν την στιγμή ο Τραμπ προηγείται με 216 εκλέκτορες έναντι 209 της Κλίντον

06.42 Η πολιτεία της Ουάσινγκτον στην Κλίντον (12 έδρες).

06:35 Το CNN δίνει τη Φλόριντα στον Τραμπ που πλησιάζει ακόμα περισσότερο τον Λευκό Οίκο

06.18 Νίκη για την Κλίντον στο Όρεγκον και για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Νεμπράσκα, σύμφωνα με το CNN. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε τουλάχιστον την Πενσιλβάνια, το Νιου Χάμσαϊρ και το Μίσιγκαν.

06.15 Σημαντική Νίκη Τραμπ στην Βόρεια Καρολίνα δίνει το CNN και η διαφορά μειώνεται με την Χίλαρι Κλίντον, η οποία παραμένει ωστόσο μπροστά (190 εκλέκτορες έναντι 186).

06.00 Καλιφόρνια και Χαβάη στην Κλίντον, Άινταχο στον Τραμπ

06:00 Στο 95% προβλέπουν τη νίκη Τραμπ οι ΝΥΤ

05.49 Σημαντική νίκη, την οποία πλέον χρειάζεται απόλυτα, για την Χίλαρι Κλίντον στο Κολοράντο

05:50 Μεγάλη πτώση στα Χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ-Κονγκ

05:41 Τα futures του Dow πέφτουν κατά 600 μονάδες – Οι αγορές δεν καλοδέχονται την επικράτηση Τραμπ

05.40 Στις 6.00 κλείνουν οι κάλπες στην πολιτεία με το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων στον χάρτη, την Καλιφόρνια των Δημοκρατικών (55 εκλέκτορες), καθώς και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), το Όρεγκον (7) και τη Βόρεια Ντακότα (3). Και στις 7.00 το πρωί κλείνουν οι τελευταίες κάλπες στην Αλάσκα (3) και την Χαβάη (4).

05.39 Στους 122 εκλέκτορες ανεβαίνει η Κλίντον, σταθερά μπροστά όμως ο Τραμπ με 167

05.39 Η Βιρτζίνια στην Χίλαρι Κλίντον (13 εκλέκτορες)

05.28 Προηγείται ο Τραμπ με 167 εκλέκτορες έναντι 109 της Κλίντον

05.27 Ο Τραμπ παίρνει το Οχάιο (CNN) και τις 18 εκλεκτορικές ψήφους του

05.24 Δραματική εναλλαγή του κλίματος στο αρχηγείο της Κλίντον, γράφει το CNN

05.20 «Αυτή η ομάδα έχει τόσα πολλά για είναι υπερήφανη. Ό,τι και αν συμβεί σήμερα, σας ευχαριστώ για όλα» γράφει η Χίλαρι Κλίντον στο Twitter εν μέσω του θρίλερ

05:20 Οι New York Times αναθεωρούν την πρόβλεψη για νίκη Τραμπ στο 81%

05.03 Η Κλίντον κερδίζει την Βιρτζίνια, σύμφωνα με το δίκτυο FOX

05.02 Σε εθνικό επίπεδο ο Τραμπ προηγείται κατά 1.1153.00 ψήφους

05.01 Στον Τραμπ η Μοντάνα (3), βάσει προβολής του CNN. Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα αυτή την στιγμή σε Άιοβα, Νεβάδα, Γιούτα

05:00 Πτώση στις αγορές της Ασίας από την πιθανότητα επικράτησης του Τραμπ

5.00 Έκλεισαν οι κάλπες στις δυτικές πολιτείες Αριζόνα (11), Άινταχο (4), Μοντάνα (3), Νεβάδα (6), καθώς και στη μεσοδυτική πολιτεία της Άιοβα (6). Η Αριζόνα αν και έχει μακρά «κόκκινη» παράδοση, σε αυτές τις κάλπες θεωρείται περισσότερο swing state. Και η ρεπουμπλικανική Νεβάδα μπορεί επίσης να αμφιταλαντεύεται, καθώς στην πρόωρη ψηφοφορία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην προσέλευση των ισπανόφωνων υπέρ της Κλίντον.

04.41 Παραμένει μπροστά σε εκλέκτορες ο μεγιστάνας του Real Esate με 136 έναντι 104 της Κλίντον

04.41 Νέες προβολές: Στην Κλίντον Κοντέκτικατ (7), στον Τραμπ η Λουζιάνα (8)

04:40 Οι New York Times αλλάζουν την πρόβλεψή τους και δίνουν 58% πιθανότητες σε νίκη Τραμπ – Εδιναν μέχρι τώρα 90% σε νίκη Κλίντον

Στις 5.00 κλείνουν οι κάλπες στις δυτικές πολιτείες Αριζόνα (11), Άινταχο (4), Μοντάνα (3), Νεβάδα (6), καθώς και στη μεσοδυτική πολιτεία της Άιοβα (6). Η Αριζόνα αν και έχει μακρά «κόκκινη» παράδοση, σε αυτές τις κάλπες θεωρείται περισσότερο swing state. Και η ρεπουμπλικανική Νεβάδα μπορεί επίσης να αμφιταλαντεύεται, καθώς στην πρόωρη ψηφοφορία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην προσέλευση των ισπανόφωνων υπέρ της Κλίντον.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν ακόμη έλθει τα αποτελέσματα από αρκετές πολιτείες, της δημοκρατικής Καλιφόρνια των 55 εκλεκτόρων συμπεριλμβανομένης

04.12 Περνά μπροστά σε εκλέκτορες ο Τραμπ, 128 έναντι 97 της Κλίντον

04.10 Στον Τραμπ το Τέξας (38 εκλέκτορες) και το Άρκανσο (6)

04.05 Ενενήντα επτά εκλέκτορες για την Κλίντον, 84 για τον Τραμπ

04.04 Διευρύνεται το προβάδισμα του Τραμπ στην Φλόριντα 49,2% έναντι 47,6 για την Κλίντον

04.01 Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει, σύμφωνα με το CNN, την Νέα Υόρκη – Ο Ντόναλντ Τραμπ «παίρνει» Κάνσας, Νεμπράσκα και Ουαϊόμινγκ, καθώς και Νότια Ντακότα και Βόρεια Ντακότα. Νωρίς για εκτίμηση σε Αριζόνα, Κολοράντο, Λουζιάνα, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νιου Μέξικο, Τέξας και Μινεσότα

04.00 Kλείνουν οι κάλπες σε Κολοράντο (9), Ουισκόνσιν (10), Τέξας (38), Λουϊζιάνα (8), Μινεσότα (10), Νεμπράσκα (5), Νιου Μέξικο (5), Νέα Υόρκη (29), Νότια Ντακότα (3) και Ουαϊόμινγκ (10).

Η Κλίντον αναμένεται να ανακηρυχθεί γρήγορα νικήτρια σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρζι. Το Ουϊσκόνσιν δεν έχει ψηφίσει επίσης Ρεπουμπλικανούς μετά το 1984.

03.51 Συγκεντρωτικά, μέχρι στιγμής η Κλίντον έχει κερδίσει Ντέλαγουερ, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Μασσαχουσέτη, Μέριλαντ, Νιου Τζέρζι και Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Τραμπ επικρατεί σε Ιντιάνα, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα και Τενεσί.

03.46 Το CNN προβάλλει τα αποτελέσματα της ζωντανά αναμέτρησης στο Empire State Building

03.43 Μέχρι στιγμής 68 εκλέκτορες για την Κλίντον έναντι 66 του Τραμπ

03.37 Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ABC)

03.36 Στην Φλόριντα… ιστορικά «too close to call»

03.30 Έκλεισαν οι κάλπες στο Άρκανσο

03.29 Νέες προβολές CNN: Νότια Καρολίνα και Αλαμπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ

03.14 Ανατροπή ξανά, «ανεβαίνει» ο Τραμπ στη Φλόριντα -48,5% συγκεντρώνουν αμφότεροι με καταμετρημένο το 85%, αλλά ο Τραμπ προηγείται κατά 11.000 ψήφους

03.05 Προηγείται τώρα η Κλίντον στο Οχάιο με 53,%, αλλά σε μικρό δείγμα. Εάν η πολιτεία μείνει μπλε η Κλίντον θα βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον Λευκό Οίκο.

03.04 Αυτή τη στιγμή προηγείται η Χίλαρι Κλίντον σε εκλέκτορες με 68 έναντι 49 του Τραμπ. Ωστόσο, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Οχάιο δεν έχουν ακόμη βαφτεί κόκκινο ή μπλε.

03.01 Νίκη της Χίλαρι Κλίντον δείχνουν οι προβολές του CNN σε Ιλινόι, Νιοιυ Τζέρζι, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ρόουντ Άιλαντ, Ντέλαγουερ και Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Τραμπ κερδίζει τις πολιτείες Οκλαχόμα, Τενεσί και Μισισίπι.

Δείτε τον εκλογικό χάρτη στις ΗΠΑ

Εκλέγεται ο Ρούμπιο στην Φλόριντα

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2016, επανεξελέγη στη νότια πολιτεία της Φλόριντα.

Ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής ήταν μαζί με τον Τεντ Κρουζ οι τελευταίοι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα. Ο Κρουζ εγκατέλειψε τον Μάιο.

Οταν παραιτήθηκε, ο Ρούμπιο είχε πει ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική μετά το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2017, εάν δεν κέρδιζε την επανεκλογή του.

Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί με «το σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους»

Οι αμερικανοί πολίτες που ψήφισαν ήδη στις προεδρικές εκλογές εμφανίζονται ανήσυχοι σχετικά με την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αναζητούν «ηγέτη που μπορεί να πάρει την χώρα πίσω από τους πλούσιους και τους ισχυρούς», σύμφωνα με πρώτη ανάγνωση της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για το πρακτορείο Reuters την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσοτέρων από 10.000 ανθρώπους που άσκησαν ήδη το εκλογικό τους δικαίωμα, έδειξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εκφράζει ανησυχία σχετικά με το μέλλον της και έχει χαμηλή εμπιστοσύνη ότι τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η πλειοψηφία επίσης εκτιμά ότι η οικονομία είναι οικοδομημένη με τρόπο για να εξυπηρετεί κυρίως τους πλούσιους.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, η οποία θα ανανεώνεται όσο έρχονται νέα στοιχεία και εξακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων:

– Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό ηγέτη για να πάρει την χώρα πίσω από τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

– Το 72% ότι «η αμερικανική οικονομία είναι οικοδομημένη για να εξυπηρετεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

– Το 68% ότι «τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για ‘ανθρώπους σαν και μένα’».

– Το 76% πιστεύει ότι «τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδιαφέρονται περισσότερο να βγάζουν χρήματα παρά να αποκαλύπτουν την αλήθεια».

– Το 57% απαντά πως «ολοένα και περισσότερο δεν με εκφράζει αυτό στο οποίο έχουν μετατραπεί οι ΗΠΑ».

– Το 54% υποστηρίζει ότι «είναι ολοένα και πιο δύσκολο για κάποιον σαν και μένα να εξελιχθώ στις ΗΠΑ».

Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ στην αγγλική γλώσσα σε δείγμα 10.604 Αμερικανών που ήδη ψήφισαν. Η δημοσκόπηση έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±1%.

Περιλαμβάνει ευρύ φάσμα ερωτήσεων σχετικά με την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, τον υποψήφιο που υποστήριξαν και το λόγο επιλογής τους.

Περισσότερα αποτελέσματα από την έρευνα θα δημοσιευτούν αργότερα, έπειτα από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

«Και οι δύο λένε ψέμματα…»

Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς που προσήλθαν στις κάλπες είπαν ότι η Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον έχει το ταμπεραμέντο για να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Περίπου ένα τρίτο των ψηφοφόρων είπαν το ίδιο και για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Κανένας όμως από τους δύο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θεωρείται από τους ψηφοφόρους έντιμος πολιτικός, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από exit polls που έγιναν από την εταιρεία Edison Research για λογαριασμό του πρακτορείου Associated Press και των τηλεοπτικών καναλιών.

Περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους λένε ότι δεν πιστεύουν πως η Κλίντον είναι έντιμη. Περίπου το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τον Τραμπ. Περίπου 3 στους 10 ψηφοφόρους πιστεύουν ότι και οι δύο λένε ψέματα.

Οσον αφορά το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία είναι έντιμοι, ο αριθμός είναι μονοψήφιος.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, περίπου 15% όσων ψήφισαν είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που προσέρχεται στις κάλπες, ποσοστό αυξημένο από το 9% που είπε το ίδιο το 2012.

Στην έρευνα αυτή που έγινε σε δείγμα περίπου 35.000 ατόμων, το 13% των ψηφοφόρων είπε πως περίμενε να αποφασίσει μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων έως την τελευταία εβδομάδα του προεδρικού αγώνα, ποσοστό που επίσης ήταν 9% όσων είχαν ερωτηθεί το 2012.