Σταθερός στη θέση του να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον νέο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην άρνηση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ», τόνισε χαρακτηριστικά. « Το σχέδιο αυτό είναι παρωχημένο και απ’ όπου κι αν είμαι θα υπερασπιστώ τη θέση μου αυτή γιατί θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Και συνεχίζοντας πάνω σε αυτό το θέμα υποστήριξε ότι « δεν υπέγραψε (ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση) καμία εντολή για να ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ » Όπως είπε : «Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις».

Την ίδια ώρα, ο διάδοχος του στο υπουργείο Γιάννης Σταθάκης δεν πήρε ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα. Περιορίστηκε να πει ότι η ενέργεια έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι προφανώς θα υπάρξουν και αλλαγές στον έως τώρα σχεδιασμό». Στο τέλος δεν παρέλειψε να μπλέξει το εγκώμιο του Πάνου Σκουρλέτη λέγοντας πως τον «θαυμάζει ως πολιτικό στέλεχος».

Η τελετή παράδοσης –παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση. «Εγώ δεν είχα τόσο κόσμο όταν αναλάμβανα το υπουργείο», επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Και πριν αναφερθεί στον απολογισμό του έργου, έριξε τα βέλη του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. « Ακόμη και μια ώρα πριν από τον ανασχηματισμό με θεωρούσαν 99%% εκτός κυβέρνησης», τόνισε. « Πολλά σοβαρά πράγμα που έγιναν στο υπουργείο δεν αναδείχθηκαν». Όλα αυτά τα απέδωσε σε …δυνάμεις που «ενοχλούνται να βλέπουν μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να βάζει το αποτύπωμα της».

Ο απερχόμενος υπουργός είπε πως αν έφτιαχνε -μετά από χρόνια- μια κυβέρνηση ο πρώτος που θα σκέφτονταν για την θέση του υπουργού Ενέργειας θα ήταν ο διάδοχος του, ο Γιώργος Σταθάκης.

Από την πλευρα του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης απαντώντας σε επικρίσεις ότι το υπουργείο στάθηκε τροχοπέδη για τις επενδύσεις υποστήριξε πως « καμία επένδυση δεν κόλλησε στο δικό μας υπουργείο».

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει γραφειοκρατία που γεννά διαφθορά αλλά ξεκαθάρισε ότι « δεν θέλουμε αποικιοκρατικού τύπου επενδύσεις που δεν σέβονται το περιβάλλον».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην κυκλική οικονομία, η οποία όπως είπε, περιέχει και την καινοτομία. Και έκλεισε λέγοντας πως « τα πολλά λόγια θα τα πούμε στον δικό μας απολογισμό».