Πρώτος αλλά λίγο χαμηλότερα από το ποσοστό για εκλογή από τον πρώτο γύρο ήρθε στις εκλογές για την προεδρία της Μολδαβίας ο Ίγκορ Ντόντον, με τη χώρα να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο στις 13 Νοεμβρίου. Ο Ντόντον, που «κοιτάζει» προς τη Μόσχα και έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα ώστε να ανατραπεί η συμφωνία διασύνδεσης με την ΕΕ, πήρε 48,5% στον πρώτο γύρο και θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου Μάια Σάντου, η οποία πήρε 38,2%.

Είναι η πρώτη φορά από το 1997 που ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία (που είναι μέλος της ΕΕ), η Μολδαβία βυθίστηκε στο χάος το 2015 από τότε που διαπιστώθηκε πως ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 15% του ΑΕΠ της χώρας, είχε εξαφανιστεί από το τραπεζικό σύστημα. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή τόσο φιλοευρωπαίων όσο και φιλορώσων, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Βλαντ Φιλάτ, ένας από πέντε πρωθυπουργούς της χώρας σε τρία χρόνια, θεωρήθηκε ως υπαίτιος, και οι αρχές τον συνέλαβαν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Αργότερα φυλακίστηκε, αλλά πολλοί Μολδαβοί θεωρούν ότι είναι και άλλα μέλη της φιλοευρωπαϊκής ελίτ αναμεμειγμένα στην απάτη.

Η Σάντου, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργός παιδείας, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για την ενέργειά της στη Ρωσία, δεν θα πρέπει να πέσει ξανά υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Ο Ντόντον, αντίθετα, έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για ακύρωση της Συμφωνίας Διασύνδεσης με την ΕΕ με στόχο την στροφή της χώρας στην Ευρωασιατική Τελωνειακή Ένωση, στην οποία κυριαρχεί η Μόσχα.

«Ο νικητής θα καθοριστεί σε δύο εβδομάδες στον δεύτερο γύρο, όταν όλες οι δυνάμεις υπέρ της Ευρώπης βοηθήσουν να εξασφαλιστεί η νίκη του υποψηφίου που υποστηρίζει την Ευρώπη», είπε ο Μιχάι Γκίμπου, υποψήφιος του Φιλευλεύθερου Κόμματος.

Η Μολδαβία είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς 41% του πληθυσμού της ζει με πέντε δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.