Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα γκρουπ προσφύγων που φεύγει από την Ελλάδα αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό τη Φινλανδία, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Πρόκειται για συνολικά 111 Σύρους, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για διάστημα τριών έως 11 μηνών, μεταξύ των οποίων 16 οικογένειες αποτελούμενες από 59 πρόσφυγες, καθώς και 52 μεμονωμένα άτομα, εκ των οποίων 36 ασυνόδευτους ανηλίκους.

Στις 4 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων έφυγε για το Λουξεμβούργο, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, σε αυτόν τον έναν χρόνο «έχουν φύγει συνολικά 5.000 άνθρωποι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη», ενώ «έχουμε έτοιμους για μετεγκατάσταση άλλους 7.500 ανθρώπους και δεν τους δέχονται κράτη-μέλη ή καθυστερούν την αποδοχή τους».

«Κάθε φορά που φεύγει μια ομάδα είναι πολύ μεγάλη χαρά. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε εμείς, για να μπορούμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη, ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση μέσα σε αυτόν τον χρόνο να κάνει 30.000 μετεγκαταστάσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη δεν προχωράει με τους ρυθμούς που πρέπει και είχε υποσχεθεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η χαρά μας συνοδεύεται και από έναν θυμό για την ασυνέπεια που έχουν δείξει ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και για την προσπάθεια που γίνεται από κάποια άλλα κράτη-μέλη να σταματήσουν τη μετεγκατάσταση» είπε ο κ. Μουζάλας, ζητώντας από την Ευρώπη «να σταματήσει αυτή την υποκρισία με τους πρόσφυγες και να είναι εντάξει με τις ευθύνες που έχει αναλάβει».

«Καταλαβαίνετε με όλα αυτά τα παιδιά και όλες αυτές τις οικογένειες πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν οι μετεγκαταστάσεις. Είναι μια ελπίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους και είναι επίσης και μια ελπίδα για τον λαό μας. Οι 5.000 άνθρωποι που έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα είναι έξι λιγότερα camps για τη χώρα μας. Είναι καλύτερες συνθήκες ζωής για αυτούς» υποστήριξε.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ανέφερε ότι 266 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν αυτή τη στιγμή απάντηση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Αρκετές χώρες δεν δίνουν θέσεις για ασυνόδευτα με την αιτιολογία ότι δεν έχουν κατάλληλες δομές για να τα φιλοξενήσουν» εξήγησε, λέγοντας ότι ακόμα πιο αργά προχωράει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης.

Ορισμένοι από τους 7.500 πρόσφυγες που είναι σε αναμονή για να μετεγκατασταθούν περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους ακόμα και για έξι μήνες, τόνισε η κ. Σταυροπούλου, είτε γιατί οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις, είτε γιατί έχουν σταλεί τα αιτήματά τους και υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση ή και γιατί, αν και έχουν λάβει θετική απάντηση, καθυστερεί η οργάνωση του ταξιδιού.

«Είμαστε πια σε θέση να καταγράφουμε κάθε μέρα σχεδόν 200 άτομα υποψήφια για μετεγκατάσταση, δηλαδή περίπου 1.000 άτομα την εβδομάδα. Κι αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε την αναγκαία ανταπόκριση από τα άλλα κράτη-μέλη, περίπου 1.000 άτομα θα μπορούσαν να φεύγουν κάθε εβδομάδα και να αρχίσουν τη ζωή τους σε μια άλλη χώρα» υπογράμμισε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς άλλα 430 άτομα έχουν ήδη μετεγκατασταθεί εκεί. Ως χώρα ενδιαφέρεται για την ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Σταυροπούλου, αρνείται να δεχτεί Ιρακινούς.

Την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται να αναχωρήσουν 170 πρόσφυγες για τη Γαλλία, τη χώρα που παραμένει η πρώτη σε αριθμό αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων.

Την ίδια ώρα, με ροές προσφύγων μόνο στη Σάμο πέρασε το τελευταίο τετραήμερο, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έως και το πρωί της Δευτέρας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στη Σάμο έφτασαν 148 πρόσφυγες, ενώ μηδενικές ήταν οι αφίξεις σε Λέσβο και Χίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5398, στη Χίο 4.191 και στη Σάμο 2.200. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.789.