Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σε πολιτικό του άνοιγμα προς τους Αφροαμερικανούς, αλλά και τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης υποσχέθηκε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «του 21ου αιώνα» στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και αλλαγές στη φορολογία με κεντρικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την υλοποίηση επενδύσεων σε τοπικές κοινότητες των ΗΠΑ που παρακμάζουν.

Σε μία ομιλία που ήταν επικεντρωμένη στα αστικά κέντρα της Αμερικής, κι ενώ απομένει χρόνος λιγότερος των δύο εβδομάδων μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ο Τραμπ περιέγραψε το σχέδιό του για τη μεγαλύτερη πρόσβαση των νεαρών Αφροαερικανών στα δάνεια των τραπεζών. Οι πιστώσεις αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, στις τοπικές κοινότητες που μαστίζονται από την ανεργία και την παραβατικότητα.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον, προσπαθεί να προσεγγίσει τις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των Λατίνων, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει και τη διεύρυνση της χορήγησης φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων αστικού χαρακτήρα.

Στις κινήσεις αυτές, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Τραμπ, περιλαμβάνονται και οι προσπάθειες μείωσης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, αλλά και η μείωση της διαφυγής θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, προκειμένου να δρομολογηθεί «η αύξηση των μισθών στην εσωτερική αγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι βασικές ανάγκες τοπικών πληθυσμών για την κάλυψη της δαπάνης ενοικίου, αλλά και των καθημερινών λογαριασμών τους.»

Στην πόλη Σάρλοτ

Ο Τραμπ πέταξε στην πόλη Σάρλοτ, που αποτελεί περιφερειακό εμπορικό κέντρο για τις ΗΠΑ, αφού παραβρέθηκε στα εγκαίνια ξενοδοχείου (Trump International Hotel) στην Ουάσιγκτον, σε απόσταση λίγων τετραγώνων από το Λευκό Οίκο. Η κίνηση αυτή του Τραμπ, να εγκαταλείψει για λίγο την προεκλογική του εκστρατεία και να παραβρεθεί σε αυτή την επιχειρηματική εκδήλωση, προκάλεσε την άσκηση κριτικής από πολιτικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι το ξενοδοχείο «ολοκληρώθηκε εντός της προϋπολογισμένης δαπάνης και γρηγορότερα από τον αρχικό σχεδιασμό», δίνοντας έμφαση στο τι μπορεί να κατορθώσει εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ερωτήματα από Κλίντον

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, τόνισε ότι : «Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει περισσότερη προσοχή στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, παρά στην προεκλογική εκστρατεία. Αυτή είναι η επιλογή του, αλλά εμείς θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να κερδίσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων γίνεται.»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής της από τη Φλόριντα στη Νέα Υόρκη, η Κλίντον δήλωσε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της AT&T Inc και της Time Warner Inc «προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν.»

Από την πλευρά του, ο Τραμπ , γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία που θα αναλάβει την «21st century Glass-Steagall», που στηρίζεται σε νόμο της οικονομικής ύφεσης του 1933, επιβάλλοντας το διαχωρισμό της εμπορικής και της επενδυτικής δραστηριότητας των τραπεζών.

Ο αναφερόμενος νόμος ανακλήθηκε το 1999, επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. Η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε την αναδιαμόρφωση της τραπεζικής νομοθεσίας με την ψήφιση (2010) του νομοθετικού πλαισίου (Dodd-Frank) που δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις στη Wall Street, προκαλώντας την αντίδραση πολλών Ρεπουμπλικάνων.

«Ο νόμος Dodd-Frank ήταν καταστροφικός, καθιστώντας δύσκολη τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων», τόνισε ο Τραμπ, που μίλησε σε λευκούς ψηφοφόρους μετά τη συνάντηση που είχε με θρησκευτικούς ηγέτες των Αφροαμερικανών.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα αυξήσει την αστυνομική παρουσία στις πόλεις των ΗΠΑ, ώστε «κάθε φτωχό παιδί Αφροαμερικάνου, να μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο.»