Στο πλαίσιο του προγράμματος Walking Cities που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός και ο Βρετανός ποιητής Αντονι Αναξαγόρου, συναντήθηκαν στην Αθήνα και περπάτησαν από το Εθνικό Θέατρο μέχρι το Σύνταγμα.

Κατά την διάρκεια του περίπατου μίλησαν για τα έργα του Σαίξπηρ που παίζονται στην Ελλάδα, για την θεατρική δραστηριότητα της Αθήνας, ιδιαίτερα την εποχή της οικονομικής κρίσης και φυσικά για την «Δωδέκατη Νύχτα» που παίζεται από τις 20 Οκτωβρίου στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Το πρόγραμμα. Το Walking Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Shakespeare Lives, του παγκόσμιου προγράμματος των Βρετανικών Συμβουλίων που γιορτάζει το έργο και τη ζωή του Σαίξπηρ, με αφορμή την επέτειο των 400 ετών από τον θάνατο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως πρωτοποριακές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις τέχνης καθώς και τη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για μαθητές και δασκάλους.

Σύγχρονοι Βρετανοί συγγραφείς έρχονται κοντά με ομότεχνούς τους καθώς και με επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού προερχόμενους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι συγγραφείς θα συναντηθούν σε πόλεις όπου διαδραματίζονται τα έργα του μεγάλου Βρετανού δραματουργού και θα συζητήσουν για το πώς αυτά έχουν επηρεάσει τη σκέψη και το έργο τους. Ακόμα, ο επισκέπτης συγγραφέας θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην πόλη και να ανακαλύψει το αστικό περιβάλλον μέσα από τα μάτια του οικοδεσπότη συγγραφέα. Οι συγγραφείς, με αφορμή το περιβάλλον γύρω τους, θα συζητήσουν για επίκαιρα ζητήματα που τους απασχολούν. Αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων θα είναι μια σειρά από σύντομα βίντεο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου (www.britishcouncil.gr) τον Νοέμβριο του 2016.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουαλία, Σκωτία, Τουρκία

Ο Anthony Anaxagorou είναι βραβευμένος ποιητής, πεζογράφος και performer. Έχει δημοσιεύσει οχτώ ποιητικές συλλογές, έναν μουσικό δίσκο και ένα βιβλίο με διηγήματα ενώ έχει γράψει και θεατρικά κείμενα. Κομμάτια από τις ποιητικές του συλλογές έχουν αναπαραχθεί σε πολλά προγράμματα του BBC κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και στα British Urban Film Awards και στο BBC 6 Music. Το 2013, το ποίημά του με τίτλο «Dialetics» μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε από το Cirque du Soleil στο Las Vegas. Είναι μέρος της κριτικής επιτροπής για το BBC Young Writers Award ενώ επίσης διδάσκει ποίηση και δημιουργική γραφή σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2015 βραβεύτηκε με το Goucho Maverick Award για το έργο του στην ποίηση και στην πεζογραφία. Το 2012 ίδρυσε την Out-Spoken Press, μια εκδοτική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην ποίηση, στη δημιουργική γραφή και στα θεατρικά κείμενα. Τα κείμενά του μελετώνται από πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία, ενώ έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα ιαπωνικά.

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Μόσχας (GITIS). Από το 2001 μέχρι και το 2007, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, όπου σκηνοθέτησε μια σειρά παραστάσεων με μεγάλη επιτυχία. Στο πλαίσιο της Πειραματικής Σκηνής ξεκίνησε ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό εγχείρημα με την ίδρυση της Πρώτης Σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου στην Ελλάδα. Σκηνοθεσίες του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (με πιο πρόσφατη την παγκόσμια περιοδεία της «Ιλιάδας» του Ομήρου) και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, ανάμεσά τους το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Μόσχας. Έχει διδάξει θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος, στο Πανεπιστήμιο Harvard (A.R.T.) στη Βοστόνη των ΗΠΑ και πρόσφατα στην Ακαδημία Θεάτρου της Σαγκάης στην Κίνα (2016). Από τον Απρίλιο του 2015 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.