Από τον ιό της αμφισβήτησης πάσχει (και) η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με νέα δεδομένα ένας στους τέσσερις Ελληνες πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Οι ειδικοί παρομοιάζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα με «επανάσταση χωρίς αιτία», καθώς εξαιτίας των μαζικών εμβολιασμών των περασμένων δεκαετιών σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και σαρωτικές πανδημίες έχουν περάσει στη λήθη.

Μοιραία τα εμβόλια έχουν πέσει θύματα της αποτελεσματικότητάς τους και πλέον η κινδυνολογία στρέφεται εναντίον τους.

Ωστόσο, ο πρόσφατος θάνατος βρέφους μόλις 50 ημερών σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας από κοκίτη αποδεικνύει ότι τα πραγματικά θύματα αυτής της νέας επανάστασης είναι οι «προστατευόμενοί» της, δηλαδή τα παιδιά.

«Φέτος από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί 51 κρούσματα κοκίτη στη χώρα μας, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα μη δηλωθέντα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που μεταφέρει τη νόσο και συνεπώς ευθύνεται για τη διασπορά της» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Δύο είναι οι λόγοι, όπως λέει, αυτής της ανησυχητικής αύξησης: πρώτον, το αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο η πλειονότητα των παιδιάτρων χαρακτηρίζει «εγκληματικό» και, δεύτερον, η παράλειψη της αναμνηστικής δόσης από τους εφήβους και τους ενηλίκους.

«Ο κοκίτης κυκλοφορεί ανάμεσά μας εξαιτίας του ανεμβολίαστου – κυρίως του ενήλικου – πληθυσμού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι για παράδειγμα τα ανεμβολίαστα βρέφη, τα παιδιά και οι ανοσοκατεσταλμένοι» καταλήγει ο Νταλούκας, ο οποίος διαπιστώνει τη διαχρονικά ελλειμματική πολιτική του υπουργείου Υγείας στα θέματα πρόληψης και εμβολιαστικής κάλυψης. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αναμένεται να εμφανιστεί το εποχικό κύμα της γρίπης, που την τελευταία φορά στοίχισε 194 ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας (αριθμός που ξεπερνά τη χρονιά της πανδημίας), το υπουργείο Υγείας επιδεικνύει και φέτος αδράνεια.

Η πέτρα του σκανδάλου. Πάντως, το πλέον ενοχοποιημένο εμβόλιο είναι το MMR, γνωστό και ως τριπλό για ερυθρά, ιλαρά και παρωτίδιδα, που αποτελεί (αδίκως) την πέτρα του σκανδάλου. Η ιστορία πηγαίνει πίσω στο 1998. Εκείνη τη χρονιά η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» δημοσίευσε έρευνα που προσπαθούσε να συνδέσει το MMR με τον αυτισμό. Λίγα χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία ήταν μαγειρεμένα (με το αζημίωτο) από τον ερευνητή. Το 2010 το «Lancet» απέσυρε την δημοσίευση, αλλά ο σπόρος της αμφιβολίας είχε εξαπλωθεί.

Οι έλληνες γονείς φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να έχουν πέσει θύματα της παραπληροφόρησης που φουντώνει κυρίως στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να εκφράζουν φοβίες για πιθανές παρενέργειες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι υποστηρικτές της «φυσικής ανοσίας».

Μια νέα μόδα ωστόσο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες. Οι άπιστοι γονείς καταφεύγουν σε ψευδείς βεβαιώσεις στο βιβλιάριο εμβολιασμού των παιδιών, τις οποίες προσκομίζουν στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά σχολεία. «Δυστυχώς, υπάρχουν παιδίατροι που υποκύπτουν στις πιέσεις των γονέων. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό» παραδέχεται ο Νταλούκας.

Και ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα κερδίζει έδαφος, ξεχασμένες πληγές ανοίγουν εξαιτίας του. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2014 ξέσπασε στην Καλιφόρνια μίνι επιδημία κοκίτη, νόσος που είχε εκριζωθεί εδώ και δεκαετίες. Στη Μελβούρνη, στα τέλη του 2015 καταγράφτηκαν 80 κρούσματα ανεμοβλογιάς σε σχολείο, που έδινε το δικαίωμα στους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους.