Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εξαιτίας της σύλληψης δύο δημάρχων.

Η Γκιουλτάν Κισανάκ, πρώτη γυναίκα που εξελέγη δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, και ο συνάδελφός της Φιράτ Ανλί συνελήφθησαν το βράδυ προς Τετάρτη στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της πόλης.

Αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν γύρω από το δημαρχείο της πόλης απώθησαν με γκλομπ, δακρυγόνα και κάνοντας χρήση κανονιών νερού εκατοντάδες διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η Κισανάκ και ο Ανλί φέρονται να επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση δημοτικών οχημάτων για τις κηδείες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι «υποκίνησαν τη βία» 'η ακόμη ότι υποστήριξαν τις εκκλήσεις για μια μεγαλύτερη αυτονομία.

«Οι πιέσεις δεν θα μας σταματήσουν» φώναζαν οι διαδηλωτές στο Ντιγιάρμπακιρ.

Άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της προσωρινής κράτησης των δύο δημάρχων αναμένεται να διεξαχθούν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τουρκικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες, τις συλλήψεις τοπικών αξιωματούχων στη νοτιοανατολική Τουρκία, τους οποίους κατηγορούν για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και ότι παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη στο PKK.

Τον περασμένο μήνα, 24 δήμαρχοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας που θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με το PKK τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους από την κυβέρνηση, ένα μέτρο που προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της περιοχής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από