Η Haute Route είναι δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή στις Άλπεις, η οποία ενώνει την κοιλάδα του Chamonix στην Γαλλία, με το Zermatt στην Ελβετία.

Το δίκτυο μονοπατιών είναι καλά σηματοδοτημένο και εκτός από τον χειμώνα, είναι ασφαλής διαδρομή. Όμως δεν αποκλείονται κατολισθήσεις παγετώνων ή σαθρών πλαγιών.

Στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε μια ανάλογη χιονισμένη πλαγιά, ήταν η βασική αιτία κατά την 3η ημέρα, να φτάσουμε νύχτα στο καταφύγιο πεζοπορώντας επί 13 ώρες και διανύοντας περίπου 22 χιλιόμετρα.

Όμως αυτό δεν μείωσε στο ελάχιστο τον ενθουσιασμό μας για την οροσειρά.

Απότομες πλαγιές αναπτύσσονταν μπροστά μας με όλα τα ορειβατικά πεδία, βράχια, γλιστερό χώμα, χιόνι, με την διαδρομή να ελίσσεται πότε δίπλα σε γκρεμούς και πότε σε μικρά οροπέδια των οποίων οι πλαγιές ήταν θηριώδεις ανηφόρες όπου το καρδιοαναπνευστικό του καθενός μας, έφτανε στα όριά του.

Αλλά οι Άλπεις είχαν τον μαγικό τρόπο να μας διοχετεύουν ενέργεια και να ξεπερνάμε αυτά όρια. Έτσι, οι τουρκουάζ παγετώνες, οι βραχώδεις κορυφές, οι λίμνες, τα ορεινά χωριά, μας κέρδισαν για πάντα.

Υπήρξαν και αυτοί που μας περιέγραφαν σαν εύκολες κάποιες διαδρομές, αλλά σύντομα αντιληφθήκαμε ότι στις Άλπεις «το εύκολο», έχει διαφορετική έννοια.

Για να καταγραφούν όμως όλα αυτά χρειαζόταν να μεταφέρω περίπου 3 κιλά περισσότερα από τους συντρόφους μου, ενώ συχνά έχανα τα περιστασιακά διαλείμματα (ανάσες), της ομάδας, καθώς έπρεπε να προπορευθώ για να τραβήξω κάποια πλάνα.

Επίσης κάποιες άλλες στιγμές χρειαζόταν να μένω πίσω καθώς τα τοπία απαιτούσαν περισσότερο χρόνο και η επικοινωνία γινόταν με τον ασύρματο, αλλά έπειτα, χρειαζόταν να «τρέξω».

Νομίζω όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την τόση προσπάθεια.