Ανώτατη σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ομολόγησε την Κυριακή ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία υστερεί κατά πολύ σε ποσοστά από την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών συνεχίζει να προωθεί σε ομιλίες της σε βασικές πολιτείες-κλειδιά την στρατηγική της πρόωρης ψήφου.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κελιέν Κόνγουεϊ, παραδέχθηκε ότι η Κλίντον έχει «τρομερά πλεονεκτήματα», τα οποία περιλαμβάνουν και τη μεγάλη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, που της επιτρέπει να ξοδέψει εκατομμύρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

«Εχουμε μείνει πίσω», είπε η Κόνγουεϊ στην εκπομπή του καναλιού NBC «Meet the Press». Πρόσθεσε όμως ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στόχευε στους αναποφάσιστους που δεν είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την Κλίντον.

Καθώς η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων διευρύνεται, ο Τραμπ επαναλαμβάνει όλο και συχνότερα ότι οι εκλογές είναι «στημένες» εναντίον του. Δεν έχει παραθέσει στοιχεία, ωστόσο και πλήθος ερευνών δείχνει ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι αποκεντρωμένο και ελέγχεται από τις πολιτείες, είναι υγιές.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνα, μιας από τις επτά πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να κλίνουν το ίδιο εύκολα προς τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς, η Κλίντον κατέκρινε την συνεχιζόμενη άρνηση του Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, και ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να βγουν και να ρίξουν την ψήφο τους πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών, όπως δικαιούνται αμερικανοί πολίτες εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κλίντον έχει 95% πιθανότητα να κερδίσει τους 270 εκλέκτορες

«Αρνήθηκε να πει ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών, και αυτό θέτει τη δημοκρατία σε κίνδυνο», τόνισε. «Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μια από τις αξίες που χαρακτηρίζει την Αμερική», τόνισε η Κλίντον σε ακροατήριο περίπου 3.500 υποστηρικτών της.

Και πρόσθεσε: «Από σήμερα και έως τις 5 Νοεμβρίου, μπορείτε να ρίξετε την ψήφο σας σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο στην περιφέρειά σας. Και αυτό, ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό».

Δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην Κλίντον, ενώ έρευνα της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters (State of the Nation project) δείχνει ότι η Κλίντον έχει 95% πιθανότητα να κερδίσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την προεδρία.

Καθώς ο Τραμπ δίνει μάχη να κερδίσει με το μέρος του τους αναποφάσιστους, οι προσπάθειες των συμβούλων και μελών του εσώτερου κύκλου του να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του για την διαφάνεια των εκλογών υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος θα υποστεί σημαντική πίεση να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, στην περίπτωση που ηττηθεί.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρέινς Πρίμπους είπε ότι με το να ζητούν από τον Τραμπ να ομολογήσει την ήττα του, τα ΜΜΕ προβάλλουν υπερβολική απαίτηση. Ο Τραμπ, υπογράμμισε, θα πολεμήσει (το αποτέλεσμα) μόνο εάν η διαφορά είναι μικρή, και δεν προσπαθεί να αμφισβητήσει μια δίκαια ψηφοφορία.

Ντέρμπι στην Φλόριντα

«Δεν λέει αυτό ακριβώς. Αυτό που λέει είναι ότι επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του, και εάν υπάρξει λόγος επανακαταμέτρησης των ψήφων, επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων μου», δήλωσε ο Πρίμπους στο τηλεοπτικό κανάλι CBS και στην εκπομπή «Face the Nation».

Ο Τραμπ είχε προγραμματίσει προεκλογική συγκέντρωση στη Νέιπλς της Φλόριντα την Κυριακή το βράδυ (τοπική ώρα) και σκοπεύει να περιοδεύσει στην πολιτεία τις επόμενες τρεις μέρες. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η μάχη είναι κρίσιμη, με τα ποσοστά των υποψηφίων να δείχνουν την Κλίντον με 47% και τον Τραμπ με 43%.

Την Κυριακή, ο Τραμπ για πρώτη φορά δέχτηκε την υποστήριξη μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας, της Las Vegas Review-Journal. Η εφημερίδα αποτελεί ιδιοκτησία του Ρεπουμπλικανού Σέλντον Ειντελσον, που ενώ έχει δώσει μεγάλα ποσά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (150 εκατομμύρια δολάρια για τον Μιτ Ρόμνι το 2012), έδειξε διστακτικότητα να χρηματοδοτήσει τον Τραμπ.