Τη σύγκληση επείγουσας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη Συρία ζήτησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με ένα ψήφισμα του 1950, η Γενική Συνέλευση, που περιλαμβάνει 193 χώρες-μέλη, μπορεί να συγκληθεί επειγόντως για να εξετάσει ένα θέμα «με σκοπό να κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις στα μέλη για συλλογικά μέτρα» αν αποτύχει να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Σας καλώ όλους να συνεργαστείτε και να εκπληρώσετε τη συλλογική σας ευθύνη» είπε ο Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποτύχει να τηρήσει τις ευθύνες του να διατηρήσει την ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία».

Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, έχει ασκήσει βέτο σε πέντε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία από το 2011. Η Κίνα άσκησε επίσης βέτο για τα πρώτα τέσσερα ψηφίσματα.

Ο Μπαν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ενημέρωσαν άτυπα τη Γενική Συνέλευση χθες, μετά από αίτημα του Καναδά. Στην επιστολή με την οποία αιτήθηκε την ενημέρωση, ο Καναδάς ανέφερε ότι ένας από τους σκοπούς της άτυπης συνάντησης θα είναι να φανεί εάν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για μια επείγουσα ειδική συνεδρία.

Μια τέτοιου είδους συνεδρία μπορεί να συγκληθεί από μια απλή πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης ή 9 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι 15μελές. Στην ιστορία του οργανισμού έχουν συγκληθεί μόνο 10 τέτοιου είδους συνεδρίες, και την τελευταία φορά ήταν το 2009 για τις πράξεις του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) Κεν Ρόθ είπε ότι το λιγότερο που θα πρέπει να κάνει ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης είναι η καταδίκη της στοχοποίησης αμάχων, και η άρση των πολιορκιών. «Θέλουμε να δούμε ένα περαιτέρω βήμα, τη δημιουργία ενός εισαγγελέα δίωξης. Αν είχαμε τέτοιο εισαγγελέα, θα μπορούσαν να αρχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις και να προετοιμάσουν δικογραφίες έτοιμες για δράση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από