Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ενδεχομένως να έχει την δικαιοδοσία για να ασκήσει διώξεις ενάντια στους αυτουργούς χιλιάδων φερόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχουν εξαπολύσει οι αρχές των Φιλιππίνων, ανέφερε η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε αποκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη «βλάκες» και τόνισε ότι θα καταλήξουν να ταπεινωθούν εάν αποδεχθούν την πρόκλησή του να διερευνήσουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνησή του.

Περίπου 2.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εκστρατείας εναντίον των ναρκωτικών, την 30ή Ιουνίου, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με την αστυνομία, εκ των οποίων 1.566 ήταν ύποπτοι για σχέσεις με το καρτέλ των ναρκωτικών και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για αυτές τις φερόμενες δολοφονίες και το γεγονός ότι με δημόσιες δηλώσεις τους ανώτατοι αξιωματούχοι της δημοκρατίας των Φιλιππίνων εμφανίζονται να τις εγκρίνουν», ανέφερε η Μπενσούντα σε ανακοίνωσή της.

Οι Φιλιππίνες εντάχθηκαν στο ΔΠΔ τον Νοέμβριο του 2011 και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις μπορεί να διωχθούν ποινικά από το Δικαστήριο αν «διαπράττονται ως μέρος ευρείας ή συστηματικής επίθεσης εναντίον άμαχου πληθυσμού», υπογράμμισε η εισαγγελέας.

«Το γραφείο μου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και θα καταγράψει κάθε νέα υποκίνηση ή χρήση βίας για να καθορίσει εάν χρειάζεται να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα», πρόσθεσε η Μπενσούντα.