Εχω δοκιμάσει μεξικανικό street food (antojitosτο λένε) στο Σαν Φρανσίσκο, που θεωρείται το καλύτερο στις ΗΠΑ. Οχι μόνο επειδή έχει να ανταγωνιστεί τη μεγαλύτερη China Town του πλανήτη, αλλά και λόγω γειτνίασης της Καλιφόρνιας με το Μεξικό. Οι μεξικανικές γεύσεις είναι έντονες και οι σος τους απαραίτητα καυτερές. Τα λιπαρά είναι ελάχιστα, αφού κάθε τυλιχτό περιέχει φασόλια, ρύζι, καλαμπόκι, ντομάτα, κρεμμύδι και διάφορες σος. Είναι πολύ πιο σύνθετα από τα ελληνικά σουβλάκια και μπορείς να δημιουργήσεις με τη φαντασία σου το δικό σου μπουρίτο, τάκος, τοστάδα, τσαλούτα κ.ά.

Σε αυτό το κόνσεπτ άνοιξε το Ancho Mexican Grill (Κασσαβέτη 9, Κηφισιά). Αυτό που µε εντυπωσίασε ήταν οι εντάσεις του καυτερού στις σος του. Δίνει την επιλογή µεταξύ πέντε διαφορετικών καυτερών σος, οι οποίες έχουν απόλυτα σωστή διαβάθµιση. Η σος βέβαια είναι το τελευταίο που βάζεις στο πιάτο ή το σάντουιτς. Το πρώτο είναι η βάση (µπουρίτο, τάκος κ.λπ.) και το δεύτερο το βασικό υλικό, δηλαδή κοτόπουλο, χοιρινό κ.λπ. Στο Ancho βρήκα και ένα από τα καλύτερα αναψυκτικά που εισάγει αποκλειστικά το κατάστηµα, το Whole Earth µε βιολογικό τζίντζερ. Και φυσικά σπάνιες, αµερικανικές και µεξικανικές µπίρες. Τιµή 15 ευρώ το άτοµο µε γλυκό και αναψυκτικό.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ. Για µπίρες και µπέργκερ, από σήµερα όλη την ηµέρα αλλά και αύριο θα βρίσκοµαι στο µεγαλύτερο event της χρονιάς, στην 3η Eκθεση Zυθογνωσίας Microbreweries & Premium Beers. Η γευστική έκθεση που γίνεται στο Ζάππειο Μέγαρο (www.zythognosia.gr, τηλ. 210-7660.560) έχει είσοδο 10 ευρώ και δωρεάν όση µπίρα αντέχει ο καθένας. Διαθέσιµοι όλοι οι τύποι µπίρας και πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιµές πλαισιώνουν την έκθεση, όπως για παράδειγµα «Μπίρες εσοδείας και παλαίωσης» και «Greek beers Vs rest of the world», όπου µπαίνουµε σε συγκρίσεις τοπικών και πολυεθνικών ετικετών. «Οι επισκέπτες µας έρχονται για να δοκιµάσουν και όχι για να πιουν, γιατί η γευστική παλέτα στον χώρο της µπίρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να δοκιµάσει κάποιος τα λιγότερο γνωστά προϊόντα είναι σπάνιες» λέει ο Ντίνος Στεργίδης από τη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum.

Και επειδή οι σπάνιες µπίρες θέλουν και τον ιδιαίτερο µεζέ τους, ο Ηλίας Σκουλάς του Food Mafia µαγειρεύει gourmet street food στο εστιατόριο της έκθεσης. Ηδονικές γεύσεις µέσα από ένα ψωµάκι ατµού (bao) γεµιστό µε κατσίκα ή κοτόπουλο κονφί ή χοιρινό σε περουβιανό στυλ. Επίσης, τεράστιο µπέργκερ από µοσχαρίσιο κιµά angus, µαρµελάδα κρεµµύδι και διπλό τσένταρ. Σε σάντουιτς δοκίµασα χοιρινή σπάλα µαριναρισµένη σε πορτοκάλι και µυρωδικά (κούµπανο), αργοψηµένη και καραµελωµένη, µέσα σε ψωµάκια µε σάλτσα ντιζόν και πίκλα αγγούρι. Και επίσης ένα ινδικό βάντα παβ µε αγιουρβεδική γεύση, µπιφτέκι από πατάτα και πολλά καρυκεύµατα σε ψωµί από γάλα µε τσάτνι αχλάδι και τσίλι. Τιµές από 4 έως 6 ευρώ.