Αν ο Τόμσεν επισείει την απειλή των πρόσθετων μέτρων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κουνάει το καρότο της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ελλάδας (QE), προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που επιθυμεί.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ το είπε ξεκάθαρα την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: για να δώσει η ΕΚΤ τη συμμετοχή στο περίφημο QE (αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου) πρέπει, πρώτον, να τελειώσει η αξιολόγηση με επιτυχία και, δεύτερον, να υιοθετηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το χρέος.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υποχωρεί ούτε αυτή από τις πάγιες θέσεις που έχει εκφράσει ο Μάριο Ντράγκι, ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Ελλάδας στο QE. Κι έτσι το QE γίνεται δύσκολος στόχος για την κυβέρνηση.

Πρώτα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτή θα είναι εύκολη και να φιλοδοξεί να την τελειώσει έως τα τέλη Οκτωβρίου ή το πολύ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αλλά οι περισσότεροι δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της. Πηγές των θεσμών είναι βέβαιες ότι το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις κ.τ.λ.) θα προκαλέσει τριβές.

ΤOΝ IANOYAΡIO. Για την Ευρώπη, ο στόχος είναι να τελειώσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο. «Αν δεν τελειώσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα είναι δύσκολα τα πράγματα» λέει εκπρόσωπος των θεσμών, θυμίζοντας την έναρξη μιας εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη, με κυριότερη βεβαίως την αναμέτρηση στη Γερμανία.

Η συνεδριακή κορόνα του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η προτροπή να κάνει η κυβέρνηση «τα μαθήματά της», δηλαδή την αξιολόγηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι ταυτόχρονα θα γίνει απομείωση του χρέους και ένταξη στο QE, κινείται προφανώς σε άλλο μήκος κύματος.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι πολλοί υπενθυμίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα γίνουν πιεστικές πριν από τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Αν η διαπραγμάτευση τραβήξει τόσο πολύ, είναι προφανές ότι θα τιναχτεί στον αέρα όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το 2017, ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από το Μνημόνιο το 2018. Οι επενδυτές θα έχουν εγκαταλείψει προ πολλού.

Το σενάριο δεν ανήκει σε αντιπολιτευτικούς κύκλους. Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας διατύπωσε προχθές την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2018 και θα χρειαστεί τέταρτο Μνημόνιο.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Οσον αφορά τη δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε ο Κερέ για το QE, δηλαδή ότι πρέπει να γίνει και κάποια ρύθμιση του χρέους, πηγή που γνωρίζει υποστηρίζει ότι ίσως θα ήταν αρκετό για την ΕΚΤ να δηλώσει το Eurogroup ότι εγγυάται πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ισως σε ένα τέτοιο πλαίσιο να δεχθεί να συμβιβαστεί και το ΔΝΤ, το οποίο η ΕΚΤ θεωρεί εγγυητή αξιοπιστίας του προγράμματος.

Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι δύσκολα η ΕΚΤ θα χαρακτηρίσει βιώσιμο ένα χρέος που το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι.