«Είστε Ιταλοί, Ιταλοί από τη Νάπολη ή Ιταλοί από τη Σικελία;» Η απίστευτη ερώτηση περιλαμβάνεται σε ερωτηματολόγιο προς τους νέους μαθητές, παιδιά ιταλών μεταναστών, σε ορισμένα βρετανικά σχολεία, ενέργεια που πυροδότησε την διαμαρτυρία της Ρώμης προς το Λονδίνο καθώς, έστω και αν δεν υπήρξε πρόθεση, οδηγεί σε διακρίσεις και «εκπέμπει» κατά πολλούς ρατσιστικές διαθέσεις έναντι του ιταλικού Νότου.

Η ιταλική πρεσβεία στο Λονδίνο διαμαρτυρήθηκε επίσημα για την αποστολή του ερωτηματολογίου σε παιδιά μεταναστών από τον ιταλικό Νότο που είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου πρόβαλε με έμφαση την είδηση, τονίζοντας ότι μπορούσε να διακρίνει κανείς ενδεχόμενες ρατσιστικές διαθέσεις έναντι του ιταλικού Νότου, από τον οποίο κατάγεται, ιστορικά, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που αποφασίζουν ή αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Για την καλύτερη εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας…

Μετά την διαμαρτυρία της ιταλικής διπλωματικής αρχής, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε το γεγονός, υποσχόμενο ότι «θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να απαλειφθούν οι νέες αυτές κατηγορίες μαθητών, η δημιουργία των οποίων είναι εντελώς αστήρικτη και αδικαιολόγητη».

Το Φόρεϊν Οφις διαβεβαίωσε ότι θα εξακριβώσει για ποιο λόγο αναλήφθηκε η πρωτοβουλία αυτή σε μεμονωμένες σχολικές περιφέρειες, ο στόχος της οποίας πάντως, κατά τις βρετανικές αρχές, ήταν να παρασχεθεί τυχόν αναγκαία υποστήριξη για την καλύτερη δυνατή εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.

«Πρόκειται για τοπικές πρωτοβουλίες, οι οποίες στόχευαν στον εντοπισμό ανύπαρκτων γλωσσικών διαφορών. Οι καλές προθέσεις μπορούν όμως να οδηγήσουν, έστω και χωρίς να υπάρχει πρόθεση, σε πραγματικές διακρίσεις» τόνισε ο ιταλός πρεσβευτής στην Βρετανία, Πασκουάλε Τερατσιάνο.