Ο τυφώνας Μάθιου που έπληξε τα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα δεν προκάλεσε ζημιές στις πλατφόρμες και το υλικό εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα, επέφερε ωστόσο ζημιές εκατομμυρίων σε κτίρια της NASA, ανακοίνωσε την Τρίτη ο διευθυντής της.

Καθώς το «μάτι» του τυφώνα περνούσε 32-40 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρου, αρκετές οροφές κτιρίων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Το κέντρο λειτούργησε ξανά την Τρίτη.

Οι καταστροφές επέτρεψαν στο νερό των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε ο τυφώνας να πλημμυρίσει χώρους με εξοπλισμούς και έπιπλα, είπε ο διευθυντής της NASA Ρόμπερτ Καμπάνα, ο οποίος υπολόγισε τις ζημιές σε εκατομμύρια. «Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα», τόνισε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Οι άνεμοι χτύπησαν με ταχύτητες 217 χλμ/ώρα, 30 μέτρα από το έδαφος, και μέχρι 138 χλμ/ώρα, στο έδαφος, την πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α, την οποία η NASA νοικιάζει στην εταιρεία SpaceX του τεχνοκράτη δισεκατομμυριούχου Ηλον Μάσκ. Η πλατφόρμα 39Α όμως και η παραπλήσια 39Β άντεξαν.