Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων, Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς και Χίλαρι Κλίντον για τους Δημοκρατικούς, ξεκίνησε χωρίς την τυπική χειραψία μεταξύ των δύο υποψηφίων, στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαίντ Λούις του Μιζούρι.

Κλίντον και Τραμπ πήγαν στις θέσεις τους και άρχισαν να απαντούν επιθετικά στις ερωτήσεις των δύο συντονιστών και του κοινού, κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τους τόνους.

Ασκησαν κριτική ο ένας στον άλλο ενώ απαντούσαν, μερικές φορές ξεφεύγοντας από το θέμα, αρνούμενοι τις κατηγορίες ο ένας του άλλου ως ψέματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι σέβεται τις γυναίκες και όσα ακούστηκε να λέει στο επίμαχο βίντεο ήταν απλώς συζήτηση ανδρών στα αποδυτήρια, προσθέτοντας πως «δεν είμαι περήφανος για όσα είπα».

Καλύτερα προετοιμασμένος

Αυτή την φορά ο Τραμπ ήταν καλύτερα προετοιμασμένος για την τηλεμαχία και κατάφερε να θέσει τα θέματα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον και του θανάτου του αμερικανού διπλωμάτη στη Λιβύη, την εποχή που η υποψήφια των Δημοκρατικών ήταν υπουργός των Εξωτερικών.

Γενικότερα, σε αυτήν την αναμέτρηση κυριάρχησαν τα πολιτικά θέματα και οι προτάσεις των δυο υποψηφίων για την αντιμετώπισή τους.

Παρότι τέθηκαν στη συζήτηση τα προσωπικά ζητήματα των δυο υποψηφίων τα οποία κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, όπως το βίντεο με τις χυδαιότητες του Τραμπ για τις γυναίκες και τις καταγγελίες γυναικών κατά του Μπιλ Κλίντον, δεν προκάλεσαν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα αφού ξεπεράστηκαν με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο και από τους δυο.

Με άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, είπε η Χίλαρι Κλίντον, «διαφωνούσα αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησα την ικανότητά τους να υπηρετήσουν ως πρόεδροι», αλλά ο Τραμπ είναι διαφορετική περίπτωση και δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος.

Ο Μπιλ Κλίντον πάντως χαιρέτησε την Μελάνια Τραμπ

Τα θέματα των ερωτήσεων αφορούσαν τις προτάσεις αλλαγής φορολογίας των δύο υποψηφίων, τη θέση τους για τους μουσουλμάνους, τα σχέδιά τους για τη Συρία και συγκεκριμένα το Χαλέπι, το κόστος της ιατρικής περίθαλψης κ.ά.

Η νευρικότητα του Τραμπ, που δεν σταμάτησε να κινείται, κάτι που ερμηνεύτηκε ως αμηχανία, και η εμφανής κούραση της Κλίντον δεν επέτρεψαν την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων για το ποιος είναι ο νικητής της τηλεμαχίας.

Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αποκαλύψεις και η αντιπαράθεση έκλεισε με ερώτηση ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του.

Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του, και ο Τραμπ μίλησε για την επιμονή της, γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται.

Σε αντίθεση με την έναρξη, η μονομαχία έκλεισε με χειραψία μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Δείτε ολόκληρη τη δεύτερη τηλεμαχία