Οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν με 2-0 την Κούβα, στο πρώτο φιλικό μεταξύ των δύο χωρών, μετά 69 χρόνια. Ένας αγώνας που εκτός άλλων θα θυμούνται οι φίλαθλοι και για την κακή ποιότητα του γηπέδου στην Αβάνα.

Οι Αμερικάνοι πήραν τη νίκη με γκολ που πέτυχαν οι Κρις Βοντολόφσκι (62’), Ζουλιάν Γκριν (71’).Παρά την ήττα, η εμφάνιση ήταν ενθαρρυντική για την Κούβα, που βρίσκεται στην θέση 139 της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Μάλιστα μπορούσε να ισοφαρίσει (65’), αλλά στην κεφαλιά του Καμπαγιέρο, η μπάλα βρήκε το δοκάρι.

Οι δύο ομάδες είχαν αγωνιστεί επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2008 για το Gold Cup, αλλά αυτό ήταν το πρώτο φιλικό μεταξύ τους, από το 1947. Ο αγώνας έγινε στο Estadio Pedro Marrero, μέσα σε μία ατμόσφαιρα που εντάσσεται στην προσπάθεια εξομάλυνσης των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θα προτιμούσα να γίνει το παιχνίδι σε τεχνητό χλοοτάπητα αν και είναι αλήθεια ότι μισώ αυτό τον χλοοτάπητα», δήλωσε ο αναλυτής του ESPN Τέιλορ Τούελμαν, αναφερόμενος στην κατάσταση του γηπέδου. «Απλώς σκέφτομαι, ότι αν πρόκειται να προγραμματίσεις ένα φιλικό… πρέπει να πάρεις κάτι από το παιχνίδι».

Πραγματικά το γήπεδο, όπως αναφέρει και το Reuters έμοιαζε με «οργωμένο χωράφι ενός αγρότη», που έκρυβε κινδύνους για τους παίκτες, ενώ η απρόβλεπτη αναπήδηση έκανε δύσκολο τον έλεγχο της μπάλας.