Οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και χρόνια να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι στο φαγητό διότι αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης.

Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι ακόμα και λίγο περισσότερο αλάτι από το συνιστώμενο να τρώει κάποιος, μπορεί να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες που έχει να πεθάνει πριν την ώρα του.

Το συνιστώμενο είναι έως 1 κουταλάκι του γλυκού ή 2.400 mg νάτριο, αλλά το ιδανικό για την καρδιαγγειακή υγεία είναι να περιοριζόμαστε στα 1.500 mg νάτριο την ημέρα (ή κάτι παραπάνω από μισό κουταλάκι του γλυκού), σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Οι ποσότητες αυτές όμως δεν αντιστοιχούν μόνο στο επιτραπέζιο αλάτι, δηλαδή σε αυτό που προσθέτουμε στο μαγείρεμα και στο πιάτο μας, αλλά και στο «κρυφό» αλάτι των τροφίμων.

Όλα τα έτοιμα φαγητά -από το ψωμί μέχρι τα αλλαντικά- περιέχουν πρόσθετο αλάτι, το οποίο συνήθως αναγράφεται ως «νάτριο» στη συσκευασία τους. Επιπλέον, ειδικά στη χώρα μας το 40% του άλατος που καθημερινά τρώμε προέρχεται από το ψωμί, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ